latinica  ћирилица
19/12/2021 |  17:39 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Opasnost od detonacije - rakete "Luna" iz magacina u Banjaluci još nisu uništene (VIDEO)

Krajnji je trenutak da se zastarjele i neupotrebljive bojeve rakete "Luna", iz magacina OS BiH Krčmarice kod Banjaluke unište, u suprotnom prijeti ozbiljna opasnost od detonacije koja bi kao posljedicu imala i ljudske žrtve.
Rakete - Foto: Screenshot
RaketeFoto: Screenshot

Na to je upozorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog čega je podržao odluku Predsjedništva o uništenju tih raketa.

One mogu biti rastavljene ili uništene u kontrolisanoj eksploziji na poligonu Glamoč.

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić kaže da su u toku pregovori sa dvije specijalizovane kompanije iz Srbije i SAD, a jedna će biti odbrana za taj posao koji bi trebalo da bude završen najdalje u naredna tri mjeseca.

Veo tajne stoji nad vojnim skladištem u Krčmaricama, desetaktak kilometara udaljenim od Banjaluke. Lokalno stanovništvo nije čulo za dotrajale rakete, ali straha od eksplozija, kažu, nemaju jer ne znaju ni šta se u magacinu nalazi.

Reporterskoj ekipi RTRS-a zabranjen je ulazak u vojno skladište zbog bezbjednosnih razloga, a nije dozvoljeno ni snimanje spolja, iako nigdje nema "upozorenja" o zabrani snimanja.

Ipak, saznajemo da je u magacinu u Krčmaricama uskladišteno deset raketa "Luna", sovjetske proizvodnje iz 60-ih tih godina prošlog vijeka, što znači da je njihov bezbjednosni radni vijek odavno prošao.

Eventualna eksplozija ovih raketa osjetila bi se u cijeloj Banjaluci, a razneseni materijal, cigla i ostalo letjelo bi na sve strane, ističe penzionisani general OS-a i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za bezbjednosnu politiku, Dragan Vuković.

- To bi bila ogromna detonacija koja bi uništila par objekata u tom skladištu, a vjerovatno bi bilo i ljudskih žrtava. Nastao bi i veliki ekološki problem, jer bi to i te kako zagadilo sredinu - kaže Vuković i dodaje da je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi.

Na hitnost rješavanja problema ukazao je i srpski član Predsjedništva. Dao je saglasnost na odluku za uništenje raketa jer je svako odugovlačenje štetno za stanovnike Banjaluke i životnu sredinu.

- Trebalo je to u nekon ranijem vremenu da se proda ili na drugi način riješi. Međutim, ako hoćete da prodate pištolj u svijete trebate saglasnost Amerikanaca, a oni je očigledno nisu dali, tako da je to sada propalo i nalaže se da se to hitno skloni i deaktivira - rekao je Dodik ranije.

Nisu samo rakete "Luna" završile kao staro gvožđe, već i helikopteri, avioni, tenkovi i druga oprema trunu u skladištima umjesto da su prodati dok su imali tržinu vrijednost. S obzirom na to da je riječ o vojnoj tehnici iz sastava Vojske Republike Srpske, sredstva od prodaje išla bi u budžet Srpske.

- Do sada Ministarstvo odbrane BiH nije radilo prodaju. Član tima, predstavnik Republike Srpske, godinama je insistirao da se ne samo rakete "Luna" i već druga sredstva prodaju jer bi se na ta način obejzbijedila značajna sredstva, odnosno prihod od nekoliko stotina miliona evra - istakao je Vuković.

Rakete "Luna" su dužine oko devet metara, teške blizu 2,5 tone. U sebi imaju bojevu glavu težine 450 kilograma i tonu čvrstog raketnog goriva. Kada to pomnožite sa deset dobijete značajnu količnu potencijalno opasnog eksploziva.

- U najskorije vrijeme će doći do odluke ko će uništi te rakete. Imamo dvije firme koje će to da urade. To su metoda delaboracija ili uništenje u eksploziji, a naš zahtjev je da to bude izvršeno na što ekološkiji način a to je delaborisanje tj. rastavljanje - pojašnjava Okolić.

Posljednji put ЈNA je ispalila raketu "Luna" na vojnom poligonu u Kalinoviku 1990. godine da bi se provjerila njena efikasnost. U istoriju kao jedno od najubojitih oružja, najvjerovatnije će otići na poligonu u Glamoču gdje će biti uništeni posljednji primjeri te rakete.