latinica  ћирилица
20/12/2021 |  11:11 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Đurđev: Mađarska je iskreni prijatelj Republike Srpske

Izjava mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta da će Mađarska uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku pokazuje da je podrška Mađarske Republici Srpskoj ogromna, prijateljska i strateška, izjavio je Srni predsjednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.
Aleksandar Đurđev (foto:rtv.rs) -
Aleksandar Đurđev (foto:rtv.rs)

Napominjući da se Sijarto direktno suprotstavio novom šefu njemačke diplomatije Analeni Berbok, Đurđev je ukazao da je sada svima jasno da posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci ove jeseni nije bila paradnog, već krajnje ozbiljnog političkog i strateškog karaktera.

- Ne treba zaboraviti da je na početku korona krize Mađarska poslala pomoć Republici Srpskoj, dakle ne BiH, već isključivo zvaničnoj Banjaluci. Zato je Sijartova izjava samo logičan nastavak jačanja i razvoja mađarsko-srpskog prijateljstva koje je prijateljstvo za stabilnu budućnost celog regiona, a čije temelje su postavili Aleksandar Vučić i Viktor Orban - podsjetio je Đurđev.

Predsjednik Srpske lige smatra da Srbe i Mađare, nekada ljute rivale, sada vežu isti ciljevi.

- Očuvati suverenitet, reći ne briselskoj levo-liberalnoj diktaturi, sačuvati zdravu porodicu, odupreti se naseljavanju migranata, suprotstaviti se islamizaciji ovih prostora - sve to veže Srbe i Mađare, velike i stare evropske narode koji su uvek bili na kapiji odbrane hrišćanske Evrope - poručio je Đurđev.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto naveo je da će Mađarska uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Sijarto je istakao da EU samo jednoglasnom odlukom država članica može da uvede sankcije protiv bilo koga, ali da svima mora da bude jasno da Mađarska neće dati podršku nikakvim sankcijama protiv Dodika i da će u slučaju takvog prijedloga uložiti veto.