latinica  ћирилица
21/12/2021 |  08:43 ⇒ 10:12 | Autor: RTRS

Projekcija filma "Јeni, malo svjetlo sa zapada" održana u Banjaluci (VIDEO)

Kinoteka Republike Srpske i Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovali su sinoć u Art bioskopu Kulturnog centra u Banskog dvora u Banjaluci promociju dokumentarnog filma "Јeni, malo svjetlo sa zapada", reditelja Slobodana Simojlovića.
Gosti Јutarnjeg programa - Foto: RTRS
Gosti Јutarnjeg programaFoto: RTRS

Film je snimljen prema knjizi "Ratni dnevnik Pale 1993-1995" koju je napisala Јeni Ligtenberg, a priredio je akademik Mirko Šošić.

Knjiga predstavlja dragocjeno i nepristrasno svjedočanstvo o ratu na ovim prostorima iz ugla holandske apotekarke, koja je došla u humanitarnu misiju 1993. godine i ostala u Palama sve do 1995. godine.

- Film "Јeni, malo svjetlo sa zapada" je kruna ovog našeg velikog posla i mislim da će svako ko ga pogleda biti dirnut - istakla je Ljiljana Knežević, direktorica Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Dokumentarni film prati knjigu-dnevnik i bolje nas upoznaje sa Јeni Ligtenberg, koja je ratne godine provela na Palama.

- Knjiga je vrlo nepristrasna i u to će se uvjeriti svi koji je pročitaju. Na žalost, nemamo više izdanja na srpskom jeziku, ali se nadamo da ćemo obezbijediti sredstva za štampanje još jednog izdanja - dodala je Kneževićeva.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović naglasio je da iako se knjiga zove "Ratni dnevnik Pale 1993-1995", film je u potpunosti antiratni jer govori o poduhvatu i hrabrosti jedne žene sa zapada.

- Јeni Ligtenberg došla je na Pale 1993. godine noseći humanitarnu pomoć, ne vjerujući zapadnim medijima o događanjima na ovim prostorima. Ostala je tokom cijlog perioda rata radeći u ratnim bolnicama na području srpskog Sarajeva - ističe Lalović.

Reditelj filma Slobodan Simojlović ističe da je riječ o identitetskom filmu, na koji je, kako kaže, vrlo ponosan.

- Svaki dnevnik je inspirativan, pogotovo u vremenu glasnogovorništva i PR-ova, gdje postoji samo javna riječ. U dnevniku je ta riječ uvijek lična i intimna. Čovjek koji vodi dnevniku uvije moralne dileme rješava sam sa sobom i zato je takvo štivo uvijek interesantno - dodao je Simojlović.

On naglašava da je ovaj projekat veoma važan, prije svega, jer je Јeni iz svog udobnog života prešla u nemirni ratni život na ovim prostorima.

- Rezultat toga je da će ostati u srcima i sjećanju hiljada ljudi kojima je pomogla u Republici Srpskoj - zaključio je Simojlović.