latinica  ћирилица
21/12/2021 |  11:50 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Privrednici Bjelorusije u Banjaluci (VIDEO)

Područna privredna komora Banjaluka i Gomelska privredna i industrijska komora iz Bjelorusije potpisali su sporazum o saradnji. Cilj je lakše povezivanje privrednika dvije zemlje.
Privrednici Bjelorusije u Banjaluci - Foto: RTRS
Privrednici Bjelorusije u BanjaluciFoto: RTRS

Spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Bjelorusije veoma je skromna i iznosi oko 10 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom oko 25 odsto. S obzirom na to da postoji dobra obostrana inicijativa, zadatak je da tu saradnju unaprijedimo, kažu u Područnoj privrednoj komori.

- S obzirom na to da postoji dobra obostrana inicijativa, zadatak je da tu saradnju unaprijedimo. Šansa za našu ekonomiju, posebno za prehrambenu i prerađivačku industriju je činjenica da je Bjelorusija izložena određenim sankcijama, a i ona je uvele sankcije i embargo zemljama koji su uveli njoj - naveo je Goran Račić predsjednik Područne privredne komore.

Ambasador Bjelorusije za BiH Aleksandr Ponomarev potvrdio je da postoji uzajamni interes za saradnjom, dodajući da postoje dobre mogućnosti za zajedničku trgovinsku razmjenu.

 

Sastanku je prisustvovao i određen broj bjeloruskih kompanija koje će razgovarati sa domaćim kompanijama, a obići će i neke privredne kapacitete .

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je danas da je spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Bjelorusije veoma skromna i da su institucije Srpske na raspolaganju domaćim i privrednicima iz Bjelorusije kako bi se ovi podaci poboljšali.

- Prostora i oblasti za međusobnu saradnju je mnogo i ovakvi sastanci treba da posluže da ti podaci u narednom periodu budu značajniji i veći na obostranu korist - rekao je Klokić.

Potpisan je i sporazum o saradnji između Univerziteta u Banjaluci i Državnog univerziteta Gomelske oblasti.