latinica  ћирилица
22/12/2021 |  14:15 | Autor: RTRS

Pukovnik VRS Milenko Lalović sahranjen u Beogradu

U Beogradu je sahranjen pukovnik Milenko Lalović, ratni komandant Prvog bataljona Mostarske brigade, Trećeg bataljona Nevesinjske brigade i Druge lake brigade Vojske Republike Srpske.
Milenko Lalović (foto: mojahercegovina.com) -
Milenko Lalović (foto: mojahercegovina.com)

Lalović je sahranjen na groblju na Bežanijskoj kosi, uz vojne počasti, saopšteno je iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Bio je učesnik najvećih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njegova uloga se posebno istakla u prvoj Mitrovdanskoj bici i ofanzivi na Drugu laku brigadu kada je pala Bijela.

Lalović je preminuo 17. decembra u Beogradu, u 63. godini života.

Rođen je u Kalinoviku 1958. godine.

Završio je Srednju vojnu školu, a kao najbolji u generaciji u srednjoj vojnoj školi omogućeno mu je da upiše Vojnu akademiju, gdje su ga kao jednog od najboljih u klasi zadržali da vaspitava mlađe generacije pitomaca.

U Hercegovinu, dobrovoljno, odlazi 17. maja 1992. godine, kada je rodnoj grudi bio najpotrebniji, kada se rušila država kojoj je položio svečanu obavezu, gdje u Mostaru preuzima dužnost komandanta bataljona u Mostarskoj brigadi.

Nakon povlačenja Mostarske brigade i formiranja Nevesinjske brigade, preuzima dužnost komandanta Trećeg bataljona, uglavnom popunjenog od svojih Hercegovaca.

Njegov bataljon je bio na položajima na glavnom pravcu napada neprijatelja u Mitrovdanskoj ofanzivi.

Na ovom ratištu je bio 1994. godine, kada prelazi na dužnost komandanta Druge lake brigade i na toj dužnosti ostaje do kraja rata.

Ostaće upamćen po nadimku "Lale zavrata", jer je čitav rat nosio crnogorsko-hercegovačku kapu "zavratu" kao simbol Srba.