latinica  ћирилица
22/12/2021 |  17:04 ⇒ 22:18 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH i zvanično otvorilo istragu protiv 13 osoba iz Srpske (VIDEO)

Tužilaštvo BiH i zvanično je otvorilo istragu protiv 13 osoba iz Republike Srpske zbog sumnje da su počinili krivično djelo - napad na ustavni poredak BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

Nezvanično, prvoosumnjičeni je srpski član Predsjedništva, zatim predsjednik i premijer Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine, te predsjednici klubova stranaka vladajuće većine u Narodnoj skupštini, u kojoj su 10. decembra izglasani zaključci.

U njima je precizirano da Srpska povlači saglasnost za nadležnosti prenesene na zajednički nivo i najavljuje donošenje seta zakona iz oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnog oporezivanja. U sklopu toga počela su saslušanja i pretresi.

Tužilaštvo i Sud BiH obrušili su se na Republiku Srpsku.

Nakon saslušanja opozicionara, po njihovom nalogu pretresene su stranačke prostorije NDP-a, NPS i DEMOS-a.

Poslanici tih partija u parlamentu Srpske podržali su zaključke o vraćanju oduzetih nadležnosti što se tumači kao udar na ustavni poredak BiH.

"Bliski" kontakt pripadnika SIPE i stranačkih aktiviste prošao je bez incidenata.

- Silom, prijetnjama, pristiscima "političko" Sarajevo i dio međunarodne zajednice koja ovdje nema nikakva prava, hoće, želi i traži da se izvrši pritisak na političke predstavnike Republike Srpske, kako bi mi popustili , popuštanja neće biti idemo do kraja, neka svako radimo svoj posao a naš je da kažemo da Srpska nema straha - istakao je Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske.

BiH je ušla u novu fazu brutalnih aktivnosti bošnjačkih političkih i pravosudnih aktera. Oni ne biraju sredstva da disciplinuju političke predstavnike Srba kako bi silom prihvatili njihov koncept države Bošnjaka sa etničkim manjinama Srba, Hrvata i ostalih - navedeno je u saopštenju Narodnog demokratskog pokreta.

Iz Suda BiH saopšteno je da se ne radi o pretresu već o izuzimanju dokumentacije.

Pretresali ili izuzimali, tek službenici SIPE imali su nalog da uđu u zgradu Vlade Republike Srpske, a bili su i u Narodnoj skupštini.

Nezvanično, tražili su Sporazum o prenosu nadležnosti u oblasti odbrane i bezbjednosti između Srpske i Federacije.

Ljubazno im je rečeno da se službeno obrate i tada će dobiti traženu dokumentaciju.

Takav odgovor dobili su i u SNSD-u.

A zanimalo ih je između ostalog ko je predsjednik te partije, što je očigledno velika misterija za SIPU.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Sud i Tužilaštvo BiH koriste svoju poziciju u svrhu političkog obračuna sa Republikom Srpskom, koja je po Ustavu jasno definisana i ima zagarantovana prava.

Dok je SIPA u Banjaluci tragala za dokazima o navodnom krivičnom djelu nosiLAca vlasti Republike Srpske, u Sarajevu su saslušavali Branislava Borenovića. U svojstvu svjedoka odgovarao je na pitanja tužioca Olega Čavke o zaključcima Narodne skupštine. Po izlasku kazao je da su rizični po Republiku Srpsku, ali nije bio decidan da li je tužiocu rekao da ne predstavljaju rušenje ustavnog poretka BiH.

- Oni su dobili i počeli predistražne radnje u vezi tih kvalifikacija o kojima govorite i vidjećemo šta znače konkretno. Mi nismo formalno učestvovali u predlaganju tih materijala i naš je stav poznat da su to ozbiljne teme koje se ne mogu ostvarati na ovakav način i to je naša najveća zamjerka predlagačima informacaja koji su usvojili zaključke u kojima nismo učestvovali - naveo je Borenović, predsjednik PDP-a.

Nezvanično saznajemo da je na Kolegijumu Tužilaštva bilo dramatično. Pojedini bošnjački tužioci ultimativno su tražili da se snažnije ide protiv onih koji, kako su rekli , ruše BiH. "Zavapili" su da neće imati ovlaštenja da rade nakon što Republika Srpska formira sopstveni VSTS.

Zato po ubrzanoj proceduri nastavljaju saslušanja, već sutra poslanika Nebojše Vukanovića, a naredne sedmice ministare Srpske Dragana Lukača i Antona Kasipovića. Ako i dođe do optužnice nije isključeno da se prozvani nosioci vlasti pozovu na zaštitu imuniteta, čime će ova predstava biti završena.