latinica  ћирилица
23/12/2021 |  12:38 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Dodik: Stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda, jer stvari u zemlji ne mogu da funkcionišu ako je bilo koji od tri konstitutivna naroda potisnut.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako su to Bošnjaci zamislili. Oni bi da Hrvatima biraju predstavnike, a Srbima oduzimali šume, zemljište i sva prava i još bi bi da im aplaudiramo - rekao je Dodik.

On je rekao da je bošnjačka strana pokrenula harangu jer nije imala odgovore na pitanja Republike Srpske o kršenju Dejtonskog sporazuma.

- Oni žele da pribave sebi pravo da brane BiH, a mi mislimo da branimo i Republiku Srpsku i BiH, pozivajući se na slovo Dejtonskog sporazuma i slovo Ustava BiH - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da BiH mora normalizovati odnose sa Srbijom, Hrvatskom i drugim zemljama.

On je naveo da su Bošnjaci umiješani i u nepotrebne sukobe sa Mađarskom, kao i da "orkestrirano sa puno mržnje kreiraju priču da se ovdje proteže ruski maligni uticaj, pokušavajući da pridobiju zapadne centre moći". 

Govoreći o pravosuđu na nivou BiH, Dodik je rekao da je istorija Suda i Tužilaštva BiH istorija političkih progona.

- Sve to je nama došlo kao kec na desetku, što ću objasniti u narednim danima, a riječ je o progonu naših najvažnijih ljudi, a na to Republika Srpska sigurno neće gledati zatvorenih očiju - rekao je on.

Dodik je naglasio da postojanje Suda i Tužilaštva BiH nije u skladu Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te da su nastali nametanjem od strane visokog predstavnika.

Dodik je istakao da je OBA BiH stavljena pod potpunu kontrolu Bošnjaka.

- OBA je pod ozbiljan obavještajni tretman stavila isključivo Republiku Srpsku i Srbiju pa prati svakoga od funkcionera i odgovornih lica i pokušava da nametne atmosferu odgovornosti tako što kreira, a onda pritiska i utiče na Sud i Tužilaštvo BiH da uđu u sramne procedure vezane za progone najodgovornijih lica političkih partija i institucija Srpske - rekao je on.