latinica  ћирилица
23/12/2021 |  15:27 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" obradovala i udruženja u Stanarima i Tesliću (VIDEO)

Akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" koju organizuju predsjednica Republike i Savez Menerali, obradovala je i udruženja u Stanarima i Tesliću, koja okupljaju djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju.
Akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" obradovala i udruženja u Stanarima i Tesliću - Foto: RTRS
Akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" obradovala i udruženja u Stanarima i TeslićuFoto: RTRS

Cilj akcije je nabavka vozila za 33 udruženja iz 29 lokalnih zajednica.

Kćerka Violete Јorgić iz Stanara ima 21 godinu. Osnovnu školu je završila, ali zbog nedostatka prevoza i personalne asistencije, nije bilo uslova da pohađa i srednju. Boravak u udruženju mnogo joj koristi, pa su najavu da bi mogli dobiti vozilo za prevoz članova ovdje svi dočekali s radošću.

- Radujemo se jer ćemo moći ići u udruženje, da se djeca druže, socijalizuju, za prevoz za doktora, za prevoz do škole, radionice kad radimo - rekla je Violeta Јirgić ,majka.

U Udruženju za pomoć djeci i omladini sa poteškoćama u razvoju u Stanarima djeci je organizovana nastava u kombinovanom odjeljenju. Tu borave, druže se, školuju, a za te potrebe koriste prostorije škole u Stanarima.

- Vozila će, nadam se da će, doći i pomoći nam u budućnosti. A, uz saglasnost lokalne zajednice da ćemo dobiti i  prostorije svoje i dnevni centar, to je u narednom periodu naša aktivnost - smatra Željko Јorgić predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa poteškoćama u razvoju "Anđeo", Stanari.

U susjednom Tesliću Udruženje za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju okuplja djecu koja nisu uključena u obrazovni sistem. Ima oko 60 članova, a pojedini do grada putuju i po 45 km.

- Putovali smo na razne načine. Prvo nas je vozio Centar za socijalni rad, poslije toga je angažovan jedan taksista kome je udruženje plaćalo da nas vozila mnogo nam, mnogo znači ovo udruženje i prevoz. Ovo je jedini vid na koji djeca mogu da se socijalizuju, da dolaze, da druže se - istakla je Slavojka Lukić iz Đulića.

Lenka Topić stručni saradnik-defektolog Udruženja za pomoć djeci s posebnim potrebama iz Teslića dodala je da njihov mobilni tim posjećuje članove koji ne mogu da dođu na radionice.

- Ima djece koja leže, po selima, koja ne mogu doći i naši članovi stručnog tima svojim prevozom odlaze u posjetu tim članovima - rekla je Topićeva.

I u Tesliću i u Stanarima se nadaju da će humani ljudi pomoći da se nabave vozila za djecu i omladinu. Njima je, kažu, udruženje ili dnevni centar, mjesto kojem se raduju.