latinica  ћирилица
25/12/2021 |  15:07 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Predsjedništvo Saveza logoraša očekuje podizanje novih optužnica (VIDEO)

Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske očekuje podizanje novih optužnica za nekažnjena stradanja Srba u logorima na području FBiH i Hrvastke. Nakon sjednice Predsjedništva su istakli i da će od Vlade Srpske zatražiti više sredstava za socijalnu i zdravstvenu zaštitu svojih članova.
Brčko - Savez logoraša Srpske - Foto: SRNA
Brčko - Savez logoraša SrpskeFoto: SRNA

U četiri logora u Odžaku bilo je zatočeno oko 1.300 zarobljenika - 864 muškarca, a ostalo su bile žene, djeca i starci. Među njima i Milan Miletić iz Odžaka, koji je proveo 135 dana u logorima u Odžaku, Brodu, Slavonskom Brodu i Osijeku.

- Јa sam jedan od stradalnika koji je seksualno zlostavljan kao muška osoba. Bio sam po svim zatvorima, tučen pet do šest puta dnevno, vođen na svakakva ispitivanja, na razne načine mučen - rekao je Miletić.

Među najstradalnijim su bili srpski civili i zarobljeni borci Vojske Republike Srpske iz Posavine. Komitet za prikupljanje podataka utvrdio je da je osim Dervente, bilo 36 zloglasnih logoraza za Srbe. Samo u Brčkom i okolini je registrovano 19.

- Mislim da je svima poznato, da je ovdje u Bukvičkom platou stradalo i bilo zarobljeno oko 2.500 ljudi. Ono što je najgore, najviše su stradali civili - rekao je Milorad Mitrović, predsjednik Udruženja logoraša Brčko.

Iako je poznato i odavno dokumentovano stradanje većine od 50 hiljada srpskih logoraša, kažnjeno je samo njih nekoliko za Silos u Tarčinu i Loru u Hrvastkoj. Uskoro nove optužnice, protiv počinioca, naredbodavaca i planera sistematskog zarobljavanja Srba.

- Sve ostalo je na čekanju. Očekujemo ovih dana da će biti podignute još 24 optužnice, vezano upravo za one koji su činili zločine nad ovim stanovništvom - istakao je Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Srpske.

Nezadovoljni socijalnim statusom zbog nepostojanja zakona, Predsjedništvo logoraša traži od Vlade da im se na drugi način obezbijedi više sredstava za život, jer su, kako kažu, zdravstveno najugroženiji.

Vlada Srpske je, kažu, najavila da će pomoći u snimanju dugometražnog dokumentarnog filma o sistemastkom osnivanju logora za Srbe u FBiH i u Hrvatskoj, o stradanjima, mučenjima i batinanjima, od čijih je posljedica umrlo oko hiljadu srpskih zarobljenika u kazamatima ili nesporedno nakon izlaska iz logora.