latinica  ћирилица
27/12/2021 |  18:52 ⇒ 28/12/2021 | 07:40 | Autor: RTRS

Dodik: Predstavnici američke administracije navijaju za Bošnjake (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da predstavnici američke administracije nepotrebno navijaju za bošnjački narod u BiH, pokušavajući da nametnu rješenja za aktuelnu krizu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona da su moguće sankcije za one koji podrivaju stabilnost na zapadnom Balkanu, Dodik je rekao da je kriminal i korupcija sumnjiv izgovor za eliminaciju političara koji ne pristaju na američku verziju BiH.

Dodik je podsjetio da je nedavno u BiH boravio pomoćnik ministra finansija SAD koji se sastao sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem, protiv kojeg je nepunih mjesec ranije podignuta optužnica za visoku korupciju.

Najavu sankcija za političare koji ne pristaju na takav koncept vidi kao pritisak i pokušaj njihovog slamanja.

- Oni navijaju samo za jedan narod u BiH - bošnjački i to su koncepcije koje ne doprinose dodatnoj stablizaciji. Ovdje se više radi o pokušaju da se slome svi oni koji nisu za koncepcije sa strane, a najbolje se to oslikava u nelogičnostima koji idu za tim da ne mogu da objasne da od tri konstitutivna naroda dva imaju primjedbe na sadašnje stanje u BiH. A i Bošnjaci su nezadovoljni, možda čak i više nego Srbi i Hrvati zajedno, ali očekuju da će im intervencionizam međunarode zajednice dati na tacni ono što žele, a to se neće desiti - rekao je Dodik.

On je dodao da svi koji odlaze iz BiH žele da ostave pečat, kao što je to Valentin Incko uradio, pa tako i sam Nelson.