latinica  ћирилица
28/12/2021 |  11:21 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Mitrović: Konačna odluka o izboru trase auto-puta kroz Brčko pripada distriktu (VIDEO)

Gradonačelnik Brčkog Esad Kadrić u narednim danima treba da organizuje sastanak da se imenuju nosioci ispred entiteta i definiše datum kada će se sastati i razmotriti varijante za dionicu auto-puta Sarajevo-Beograd koji prolazi kroz Brčko, zaključak je današnjeg sastanka u Sarajevu zvaničnika Republike Srpske, BiH i FBiH.
Sastanak Radovan Višković i Vojin Mitrović (Foto: Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Sastanak Radovan Višković i Vojin Mitrović (Foto: Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da konačna odluka o izboru trase kroz Brčko pripada distriktu.

On je izjavio da za finasiranje ovog dijela auto-puta postoji interes i Republike Srpske i FBiH.

Mitrović je naveo da je bilo različitih mišljenja na ovom današnjem sastanku.

- Od gradonačelnika Brčkog predloženo je da se uradi revizija predloženih trasa, u koju bi se uključili eksperti iz Autoputeva Republike Srpske i Autocesta FBiH - rekao je Mitrović.

Kada je u pitanju finansiranje auto-puta, Mitrović je rekao da je sporazumom sa Turskom predviđeno da Turska finansira, ali da to nije baš tako.

Precizirao je da Turska, koja će biti izvođač radova na auto-putu, pregovara o komercijalnom ugovoru, da Republika Srpska o uslovima finansiranja za dio puta kroz svoju teritoriju pregovara sa jednom ruskom državnom agencijom, dok FBiH treba da finansira svoj dio.

Mitrović je danas rekao da bi, prema aktuelnim informacijama, most na Rači mogao biti završen u septembru iduće godine iako je bilo predviđeno da bude završen 2024. godine

U Sarajevu je danas održan sastanak zvaničnika Republike Srpske, BiH i FBiH o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Sastanku sa prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, premijer FBiH Fadil Novalić i gradonačelnik Brčkog Esad Kadrić, te direktori Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić i Autocesta FBiH Elmedin Voloder, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, kao i supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan.