latinica  ћирилица
28/12/2021 |  13:17 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Lukač i Kasipović saslušani u Tužilaštvu BiH (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović saslušani su danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka u predmetu "napad na ustavni poredak BiH".
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

Lukač je rekao da je tužioca interesovalo postupanje Vlade u toku pripreme sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti, kao i Vladin stav u pogledu odluka Parlamenta i njihovog sprovođenja.

- Pitanja su bila u vezi sa sjednicom Narodne skupštine i Vlade zbog prenosa nadležnosti. Uglavnom je sve već poznato javnosti - rekao je Lukač Srni nakon jednočasovnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH.

Prethodno je Kasipović ispitan u svojstvu svjedoka, istakavši da nije bilo pitanja o "rušenju ustavnog poretka BiH" nego da je tužioca uglavnom interesovalo postupanje Vlade u pogledu skupštinskih odluka o vraćanju prenesenih nadležnosti.

Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra je na posebnoj sjednici o vraćanju prenesenih nadležnosti usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon toga otvorilo predmet protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.