latinica  ћирилица
28/12/2021 |  15:56 ⇒ 18:20 | Autor: SRNA

Djeci Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici donirano šest kompleta računara

Zavičajno udruženje Srba sa Kosova i Metohije "Vidovdan" sa sjedištem u Novom Sadu doniralo je danas šest kompleta novih računara namijenjenih djeci i omladini sa poteškoćama u razvoju Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici, koji će ovih dana biti završen.
Donirani računari Dnevnom centru u Kosovskoj Mitrovici - Foto: RTRS
Donirani računari Dnevnom centru u Kosovskoj MitroviciFoto: RTRS

Zgrada Dnevnog centra, koju je u cijelosti izgradila Republika Srpska sredstvima prikupljenim u humanitarnim akcijama i donacijama, biće uskoro završena, potvrdio je za Srnu predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

- Već u četvrtak, 30. decembra, novi računari biće u Kosovskoj Mitrovici, a nadam se i veoma brzo s završetkom opremanja nove zgrade i na raspolaganju djeci i omladini s posebnim potrebama u učionici Dnevnog centra - rekao je Arlov, zahvaljujući čijem angažovanju je i izgrađen Dnevni centar u Kosovskoj Mitrovici.

On je istakao da je donacija "Vidovdana" izuzetno vrijedna za djecu i omladinu, kao i da će na tim računarima u specijalnoj učionici sticati znanje 164 djece i omladine sa posebnim potrebama iz Udruženja roditelja "Podrži me".

Prema njegovim riječima gradnju je finansirao Odbor, na čijem je čelu, i to sredstvima iz humanitarnih akcija i donacija.

- Fascinira činjenica da se humanitarnim akcijama odazvalo više od 150 osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske sa oko 100.000 učenika koji su davali po jednu ili dvije KM za svoje vršnjake u Kosovskoj Mitrovici, odnosno njihov budući veleljepni centar. Na jednom zidu Centra biće nazivi svih škola i donatora koji su pomogli njegovu gradnju - rekao je Arlov.

On je dodao da će Centar u Kosovskoj Mitrovici koštati 300.000 evra, što je do posljednjeg evra sakupljeno od donacija i humanitarnih akcija u Republici Srpskoj.

- Vjerujte, taj centar je već sad ponos Republike Srpske. Želimo da toj djeci i omladini, koju život nije nimalo milovao, podarimo sva potrebna znanja uz najsavremenija nastavna sredstva kako bi ih spremili za samostalan život. Djeca su inače iz četiri kosovske opštine, osim iz Kosovske Mitrovice i iz Leposavića, Zvečana i Zubinog potoka - rekao je Arlov.

Predsjednik Zavičajnog udruženja "Vidovdan" Zdenko Tomić u izjavi za Srnu izrazio je zadovoljstvo što je Udruženje novim računarima pomoglo Centru.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo računarima pomogli projekat čiji je alfa i omega gospodin Arlov. Želim da djeca u Kosovskoj Mitrovici što prije sjednu za računare i počnu sticati neophodna znanja koja će im koristiti u budućnosti. Uz poruku: uvijek ćemo biti zajedno u davanju pomoći onim kojim je najpotrebnija - rekao je Tomić.

Raša Rojević, predsjednik Zavičajnog udruženja građana Kosovskomitrovačkog okruga sa sjedištem u Beogradu, u izjavi za Srnu zahvalio je Arlovu za iskazanu želju i trud da se Centar izgradi.

- Pored mnogobrojnih akcija gospodina Arlova, izgradnja Centra je u finansijskom smislu najveća i najzahtevnija. To je, pre svega, spomenik za istoriju koji će svedočiti o neraskidivim vezama dece Republike Srpske i dece Kosovske Mitrovice, odnosno Kosova uopšte. Arlov je pokazao da je veliko i humano srce Republike Srpske - rekao je Rojević.

Milorad Arlov je Zavičajnom udruženju "Vidovdan" i njegovom predsjedniku Zdenku Tomiću uručio zahvalnicu u ime Odbora, na čijem je čelu, kao i u ime Udruženja roditelja "Podrži me", te djece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji.

Dnevni centar "Podrži me - 9. januar", u Kosovskoj Mitrovici prostire se na 714 metara kvadratnih i ima tri etaže.

Svečanost uručenja zahvalnica i računara upriličena je u novosadskom restoranu "Alaska terasa" na Dunavu.