latinica  ћирилица
29/12/2021 |  22:17 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska će se pokazati sposobnom da ovlada pravima koja joj daje Ustav BiH (VIDEO)

Nakon što je prekinut prenos nadležnosti na novi BiH, počinje nova faza u kojoj će Republika Srpska pokazati sposobnost da ovlada pravima koja joj daje Ustav BiH - poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući u emisiji Telering.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Za svojih 30 godina Srpska je pokazala dostojanstvo, a na putu razvoja ostaće i dalje, s ciljem stvaranja povoljnog ambijenta ne samo za Srbe, već za sve građane.

Svojim nastojanja da vrati otete nadležnosti, Republika Srpska ništa ne uzima BiH ni Federaciji. Ono što je počinjeno nasiljem visokih predstavnika biće preispitano jer nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima – ističe srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i najavljuje da će Srpska već u januaru formirati svoj VSTS.

Navodi i da se Republika Srpska pridržava onoga što je zapisano u Ustavu, a da nikada na koncept unitarne BiH neće pristati. Pojašnjava da formiranje trećeg entiteta nije dodvoravanje Hrvatima, već ocjena da BiH bez takvog "tronošca" ne može da funkcioniše.

Sav nered su, kaže, stvorili stranci, pa tako ni vraćanja u zajedničke insitutcije nema sve dok ne bude ukinut sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

- Ono što je meni bilo važno jeste da Republici Srpskoj vratim dostojanstvo i ojačam njeno samouvjerenje u njeno postojanje. Da ljudi ovdje osjete da Republika Srpska ima snagu, da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju od nje šta hoće. Јa mislim da sam u tome uspio i stabilizovao i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH sad ulazimo u novu fazu. U toj novoj fazi, jaka Srpska će se pokazati sposobnom da ovlada ustavnim pravima koje je Ustav BiH daje Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

Na procese koji, kako kaže Dodik, Republici Srpskoj vraćaju dostojanstvo ne gledaju svi isto. Dok predsjednik SDS-a Mirko Šarović optužuje Dodika da Republiku Srpsku vodi ka izolaciji i sukobima, konstatujući da će joj biti bolje bez Milorada Dodika, srpski član Predsjedništva BiH odgovara da sa ovakvim SDS-om i Mirkom Šarovićem Republike Srpske neće ni biti. Podsjetio je Dodik da je na prošlim izborima dobio više od 380 hiljada glasova i Šarovića pita koliko je on glasova dobio i u čije ime uopšte govori.

- SDS je postao satelitska partija zahvaljujući Mirku Šaroviću, njegovom procesu, nerazriješenoj ulozi u ubistvu Riste Јugovića gdje postoje indicije da je i on umiješan u to. Mislim da Mirka Šarovića drže iz tih razloga - kaže Dodik i dodaje - Mirko Šarović je osoba koju čuvaju agencije iz Sarajeva, a ne iz Republike Srpske. On ne treba ni da bude čuvan, ali kad dođe u Banjaluku njega prate sarajevski policajci, a ne Policija Republike Srpske.

Analizirajući 2021. godinu, Dodik podsjeća da je Srpska i u otežavajućim okolnostima uspjela povećati plate i penzije, ističući da je pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto. U vrijeme evropskog energetskog kolapsa, Srpska tvrdi ima najjeftiniju električnu energiju, a u narednom periodu biće razmatrane i olakšice za sektore koji su najviše pogođeni pandemijom, poput ugostiteljsva i hotelijerstva. Gotovo 35 odsto ukupne proizvodnje električne energije Srpska izvozi, a cijena za domaćinstvo u Federaciji je preko 45 odsto skuplja nego u Republici Srpskoj.

Zaduženost je, navodi, manja nego u vrijeme kada je opozicija bila na vlasti i kaže da se sredstva u ovom trenutku usmjeravaju na infrastrukturne projekte i elektro sektor.

- Danas imamo prosječnu platu koja je veća nego u Federaciji. Ona iznosi 520 evra što govori o tome da smo ranije zadati nivo od 1.000KM podigli - smatra Dodik.

Ističe 51 odsto je zaduženost imajući u vidu ukupan dug, 42 odsto ako je to samo javni dug.

-  To je ispod kriterijuma koji ima Evropa koja je rekla da je to 60 odsto. Sve zemlje su to prekoračile, Italija, Francuska, Srbija ima oko 70 odsto stepen zaduženosti - istakao je Dodik.

Nakon ekonomski uspješne 2021. godine, Dodik obećava da će i naredna biti u znaku novih investicija vrijednih najmanje dvije milijarde maraka.

U Rusiji je postignut dogovor o izgradnji gasnih elektrana i gasovoda od Bijeljine prema Banjaluci, a u periodu koji slijedi očekuje se nastavak izgradnje auto - puta od Doboja do Modriče, kao i izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela.