latinica  ћирилица
30/12/2021 |  15:06 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Dodik: Nema vraćanja u institucije BiH bez povlačenja intervencija na Krivičnom zakonu (VIDEO)

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da se ova stranka neće vratiti u institucije BiH dok iz pravnog prometa ne budu isključene intervencije na Krivičnom zakonu BiH.

Dodik je rekao da SNSD ne interesuje kako će se to desiti.

- Neki oni koji su zabrljali gledaju kako će to eliminisati. Kad to urade vratićemo se u zajedničke institucije. Do tada nećemo odlučivati - rekao je on u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

Dodik je rekao da je Predsjedništvo SNSD-a danas potvrdilo da BiH nema visokog predstavnika niti OHR, te da odluke koje takva struktura donosi, za ovu stranku nisu obavezujuće, niti će ih poštovati.

Dodao je da je "bilo kakva odluka sa takvog mjesta kriminalna, van prava i Dejtonskog sporazuma", poručujući i da neće proći neustavne, katastrofalne i problematične odluke Ustavnog suda BiH kada je riječ o imovini Srpske.

Dodik je pozvao na poštovanje slova Ustava, jer BiH bez tog ne može da funkcioniše. Naveo je da će SNSD zajedno sa partnerima u januaru pristupiti radu na realizaciji zaključaka o vraćanju nadležnosti Republike Srpske.

- Otpočeće usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske s ciljem definisanja ustavne pozicije Srpske prema ustavima BiH i Republike Srpske. Donijećemo i akt o prestanku važenja Zakona o zabrani raspolaganja javnom, odnosno državnom imovinom Srpske - rekao je Dodik.

Dodao je da će biti usvojen novi zakon o imovini Srpske s ciljem da se definiše vlasništvo nad šumama i poljoprivrednim zemljištem Republike.

Dodik je ocijenio Republika Srpska uspješno završava, i na ekonomskom i na svakom drugom planu, godinu koja je bila izazovna .

- Očuvali smo institucije, usvojeni su budžet i ekonmska politika - istakao je Dodik.

Dodik je poručio da SNSD ostaje posvećena stabilnosti, prije svega Republike Srpske, te partija koja se bori protiv bilo kakve destabilizacije i nasilja.