latinica  ћирилица
30/12/2021 |  19:49 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

U susret novogodišnjoj noći - šta je potrebno za ulazak u zemlje regiona? (VIDEO)

Građani koji su odlučili da Novu godinu dočekaju u nekim od restorana, kafića i zatvorenih prostora, treba da znaju da je, prema Uredbi koju je Vlada Republike Srpske donijela, radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata u Srpskoj i dalje od šest sati ujutru do dva časa iza ponoći.
Granični prelaz (foto: TANJUG / TANJA VALIČ) -
Granični prelaz (foto: TANJUG / TANJA VALIČ)

Od koncerata, preko priredbi i zabrana, do lutrije - koje su mjere na snazi, ukoliko putujete u zemlje regiona?

Najveći broj građana Srpske Novu godinu dočekaće u svojim domovima ili na trgovima gdje je organizovan doček. Određen broj otputovaće u Srbiju i zemlje Bliskog istoka, s obzirom na to da je ulazak u evropske države strogo organičen.

Dok mnogi gradovi širom Evrope otkazuju javne novogodišnje proslave, poput Londona i Pariza, pripreme za dočeke u Beogradu i drugim mjestima u Srbiji uveliko su u toku.

Za naše građane važe isti uslovi kao i do sada - za ulazak u Srbiju nije potrebna ni potvrda o vakcinaciji ni pi-si-ar test, međutim, poslije 20.00 časova, kao i za građane Srbije, važe ista pravila.

U Hrvatskoj, veliki broj ugostitelja tražio je produžetak radnog vremena tokom novogodišnje noći, s obzirom na to da prema vežećim mjerama mogu raditi do ponoći. Za ulazak u Hrvatsku potrebno je imati potvrdu o vakcinaciji ili negativan pi-si-ar test. Ako ste u tranzitu za Srbiju, ne morate imati nijednu potvrdu, međutim, ako idete za Sloveniju, granična policija može vam tražiti jednu od potvrda, jer ista pravila važe i za ulazak u Sloveniju.

U Crnoj Gori donesena je odluka o zabrani novogodišnjih koncerata i proslava na trgovima. Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posjedovanje jednog od dva dokaza iz kovid potvrde - da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv virusa korona i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest mjeseci ili uz dokaz da je osoba preboljela kovid 19 (i da nije prošlo manje od 10 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog pi-si-ar ili brzog antigenskog testa.

U oba slučaja, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, mora se posjedovati ili negativan pi-si-ar test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati.

Svi organizovani događaji i putovanja imaju odgovarajuće kontrole, ali potrebno je da svako procijeni stepen rizika i da se ponaša u skladu s preporukama. Za sve naše građane, za svako putovanje potreban je test, bez obzira na vakcinaciju, osim za ulazak u Srbiju.