latinica  ћирилица
30/12/2021 |  21:32 ⇒ 31/12/2021 | 07:41 | Autor: RTRS

Višković očekuje prihvatanje prijedloga o cijeni struje za privrednike (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je, u političkom magazinu Pečat RTRS-a, da očekuje da Elektroprivreda Srpske prihvati njegov prijedlog da cijena električne energije za sve privrednike bude 53 evra.
Višković u Pečatu (Foto: @Vlada_Srpske) -
Višković u Pečatu (Foto: @Vlada_Srpske)

Višković je rekao da, kao predsjednik Vlade, nema ovlaštenja da donosi odluke o tome, ali da mu je cilj da posreduje između Elektroprivrede i privrednika radi pronalaska najboljeg zajedničkog rješenja.

Dodao je da ono što je Elektroprivreda ponudila ugostiteljima i hotelijerima nije održivo, te da bi trebalo da se dogovore šta je prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu.

Višković je naglasio da nije popularno povećavati cijenu električne energije, ali da treba imati na umu da će i sa povećanjem ova cijena opet biti mnogo niža nego u Federaciji BiH.

Višković je rekao da su ekonomski pokazatelji za 2021. godinu jedni od najboljih i iznad očekivanja, bolji čak od od onih iz 2019. koja je, kako je rekao, bila jedna od najuspješnijih godina.

On je rekao da je ova godina bila povoljnija u odnosu na prethodnu, te da je to rezultat dobro koordinisanih ekonomskih mjera koje je Vlada Srpske donijela kako bi sanirala posljedice pandemije virusa korona.

Premijer je istakao da je Vlade opredijeljena za rast plata i penzija u narednoj godini.

- Minimalna plata u Republici Srpskoj će pratiti onu u okruženju, prvenstveno u Srbiji. Vlada će nastaviti da brine o osjetljivim kategorijama, kao što su penzioneri, kojima će biti povećavana penzija i u narednoj godini. Od 1. januara u budžetu idemo i sa povećanjem izdataka za mjesečne boračke dodatke, te invalidnine - rekao je Višković.

Podsjetio je da se Vlada odrekla oko 80 miliona KM za narednu godinu, kako bi svim radnicima i u javnom i u realnom sektoru bila povećana plata, te da očekuje da se i poslodavci odreknu dijela svojih prihoda, kako bi dodatno povećali plate radnicima i tako ih zadržali na ovim prostorima.