latinica  ћирилица
01/01/2022 |  11:53 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Darivana prva beba rođena u Srpskoj u Novoj godini (VIDEO)

Prva beba u Republici Srpskoj u 2022. godini je djevojčica rođena minut nakon ponoći u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske u Banjaluci.
Darivanje prve bebe u Novoj godini - Foto: RTRS
Darivanje prve bebe u Novoj godiniFoto: RTRS

Djevojčicu tešku tri kilograma u novogodišnjoj noći na svijet je donijela 25-godišnja Aleksandra Prpoš iz Gornje Lamovite kod Prijedora. Ovo je drugo dijete porodice Prpoš.

Generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić danas je u Banjaluci, u ime predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović darivao prvorođenu bebu u Srpskoj, a koja je došla na svijet u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Želim da se zahvalim u ime porodica prvorođenih beba, predjsednici Republike, Gradskoj Upravi, gradonačelniku, građanima Banjaluke, što su nastavili da gaje dobre običaje i darivali prvorođene bebe. Pozivam sve nivoe vlasti da promovišemo  natalitet i rađanje djece u Republici Srpskoj, jer to je ono najvažnije - naglasio je Đajić.

U isto vrijeme i predstavnici gradskih vlasti tradicionalno su darivali prvorođenu bebu u 2022. godini sa područja Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković darivao je zlatnikom prvorođenu bebu sa područja grada - djevojciču Niku od 2,8 kilograma i 50 centimetara, koju je u porodilištu UKC-a u 1.00 čas rodila Vanja Јoksimović.

- Ovo je tradicija koja traje godinama i decenijama, da gradonačelnik donira jedan dukat, zlatnik prvorođenoj bebi, kao našu ženju da slijedimo onu čuvenu sintagmu "Djeca nam se rađala", kako u Banjaluci, tako i u Republici Srpskoj - rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.