latinica  ћирилица
05/01/2022 |  21:04 ⇒ 06/01/2022 | 09:21 | Autor: RTRS

Dodik: Ako uvedu sankcije Srpskoj, odlučili su o njenoj samostalnosti (VIDEO)

Sankcije koje je danas uvela Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD direktno su miješanje u unutrašnja pitanja Republike Srpske i BiH, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i predsjednik SNSD-a, na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD koji je održan u Banjaluci.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik poručuje da ukoliko bi SAD uvele sankcije Republici Srpskoj, da bi to značilo i odluku o njenoj samostalnosti.

- Posvećen sam Republici Srpskoj, nastavićemo dalje. Narod u Srpskoj ne treba ničega da se boji. Ova politika će se nastaviti jer svaka druga znači nestanak i gubljenje nadležnosti - kaže Dodik.

Ističe da Amerikanci imaju neku vrstu zle volje prema Srpskoj.

- Uradili su to pred praznik, pred Božić, nepoštujući naša osjećanja. Sankcije su identične onim od ranije. SAD jesu velika sila, ali su i lažovi - rekao je Dodik.

On je poručio da su SAD direktno podržali muslimane.

-  Bisera Turković je sa jednim dijelom opozicije direktno učestvovala u načinu na koji će se sankcije predstaviti. Ovo nije odraz snage, ja nemam nikakve imovine u Americi. Nikada nisam imao ni račun u SAD - poručio je Dodik.

Dodik kaže da su sankcije gotovo idenične kao i ranije, ali se samo nešto dodaje.

- Amerikancima smeta što smo stabilna zajednica, a ne smeta im što FBiH nema Vladu i što Hrvati nemaju svog izabranog člana Predsjedništva. Ovo nije odraz snage. Niti imam neku imovinu u SAD, ovo je čista farsa da mi se zabranjuje raspolaganje imovinom koju nemam. Nikada tamo nisam imao račun, niti imam namjeru da idem u Ameriku, čak ni kada mi skinu sankcije - istakao je Dodik.

Dodik je najavio da će narednih dana na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti donesen zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

- I nastavićemo politike koje smo sami dogovorili, a one su u skladu su sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom - dodao je Dodik.