latinica  ћирилица
08/01/2022 |  11:15 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Nastaviti borbu - očuvati Srpsku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je obilježavanje Dana Republike Srpske prilika da se oda počast svima koji su dali život za njeno stvaranje, jer se njihova žrtva ne smije zaboraviti.
Višković na polaganju vijenaca na Spomenik palim borcima VRS -
Višković na polaganju vijenaca na Spomenik palim borcima VRS

Višković je istakao da u narednom periodu slijedi teška borba za očuvanje Republike Srpske.

- Ali, svjesni i činjenice da su neki mogli dati i svoje živote za stvaranje Srpske, onda nama ne preostaje ništa drugo nego da nastavimo tu njihovu borbu i sačuvamo Srpsku. Ovdje života za srpski narod nema bez Republike Srpske, a ako smo toga svjesni onda će nam svaka žrtva biti lakša - rekao je Višković danas u Banjaluci nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske povodom obilježavanja 9. januara Dana Republike. 

On je istakao da je obilježavanje Dana Republike i prilika da se izrazi zahvalnost ljudima koji su dali najsvetije što se može dati - svoj život za Republiku Srpsku.

- Zvaničnici Srpske moraju, treba i hoće da sačuvaju Republiku Srpsku jer ne smijemo zanemariti žrtvu koju su naši saborci dali za nju - rekao je Višković.

On je napomenuo da će Dan Republike danas biti obilježen u svim gradovima i opštinama srpske.

Na Spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija danas su vijence položili predsjednik Republike Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Vijeća naroda Republike Srpske i Saveza opština i gradova.

Povodom Dana Republike u Banjaluci će danas biti upriličena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, te svečana akademija koja će biti održana u Sportskoj dvorani "Borik".

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Јugoslavije, te kao reagovanje na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.