latinica  ћирилица
08/01/2022 |  20:27 ⇒ 09/01/2022 | 00:08 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije: Ovdje sam da vas ohrabrim u čuvanju jedinstva (FOTO/VIDEO)

Došao sam u Republiku Srpsku da ohrabrim srpski narod u čuvanju i izgrađivanju jedinstva, bez obzira na sve razlike, u nastojanju izgradnje svega što je dobro i korisno svima, izjavio je patrijarh srpski Porfirije na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

- Ovdje sam sa vama i uvijek ću biti za razumijevanje onoga što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neotuđiva prava. Siguran sam da to isto čine drugi narodi koji žive sa vama u Srpskoj i BiH u cjelini, da imaju svoje poglede na svoja prava. Ali, važno je da svi znamo da briga o svojim pravima nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava - istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je poručio da "potreba da čuvamo svoj identitet i slobodu ima smisla ako se držimo tog principa".

- Znam da vi upravo tako živite i postupate, jer je to naše pravoslavno predanje. Da bismo se bolje razumjeli međusobno, nužno je da razgovaramo, a onda da to isto činimo sa drugima. Taj dijalog treba da bude bez teških riječi, koje povređuju, jer je na svim stranama mnogo onih koji su povrijeđeni - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije (Foto: RTRS)

Patrijarh je podsjetio na riječi blaženopočivšeg patrijarha Pavla da, ako hoćemo da nas drugi čuju, moramo imati jake argumente, a jake riječi.

- Ljudi i narodi, upućeni su jedni na druge, povezani su ekonomski, kulturološki, duhovno, čak i porodično. Ne možemo jedni bez drugih, prvo međusobno u jednom narodu, a potom i sa drugima - naglasio je on.

Patrijarh Porfirije je dodao da smo jedni drugima potrebni, da je mir među nama uslov bez kojeg ne možemo ni pojedničano, a kamoli zajedno.

- Ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamjerni bili, utjeruju bezdušno u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira - poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da je "mir danas riječ koja se koristi više nego bila koja druga, a najviše je upotrebljavaju oni koji proizvode i usaglašavaju nova oružja smrti, njima trguju i enormno se bogate".

- Identitet Srba na prostoru današnje Republike Srpske i BiH je hrišaćnski, pravoslavni identitet koji ima opredjeljenje za jevanđeljski sistem vrijednosti, koji se zasniva na bogoljublju i čovjekoljulju - izjavio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je prisutne pozdravio tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi", navodeći da je ovdje svoj na svom i  da pozdravlja onako kako brat pozdravlja rođenog brata.

- Istim pozdravom koji objavljuje dolazak Bogomladenca Hrista u svijet, upućujem pozdrave za razumijevanje svima koji žive na ovim prostorima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. U Banjaluku donosim pozdrave i čestitke za 30. krsnu slavu Republike Srpske i 30. godina njenog postojanja iz Hrama Svetog Save na Vračaru, Pećke Patrijaršije, Ostroga, Savine, Krušedola, drevnih dalmatinskih svetinja - rekao je patrijarh Porfirije.