latinica  ћирилица
09/01/2022 |  08:18 ⇒ 08:18 | Autor: sputniknews.com

Putin ostvario ubjedljivu geopolitičku pobjedu

Bivši predstavnik NATO-a u Moskvi Hari Tabah izjavio je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin ostvario ubjedljivu geopolitičku pobjedu nad SAD.

Ta pobjeda ogleda se u tome što je Vašington skinuo sankcije sa gasovoda Sjeverni tok 2  i odustao od isporuke ofanzivnog naoružanja i vojske u Ukrajini sa ciljem obuzdavanja Rusije, naveo je Tabah.

Takođe je istakao i da Ukrajina čini grešku, prije svega, kada je riječ o pružanju podrške šefu Bijele kuće DŽozefu Bajdenu koji čini ustupke Moskvi po brojnim pitanjima.

Tabah je podsjetio na prve riječi Bajdena, po dolasku na vlast, kada je rekao da nema namjeru da se miri sa Rusijom već da će Moskvi uvesti izuzetno žestoke sankcije.

– Međutim, sada naš savjetnik za nacionalnu bezbjednost govori da je prije svega potrebno dati garancije Rusiji o bezbjednosti, a ne Americi – dodao je.

Takođe je kao primjer naveo i to što Bajden koči proces eksploatacije nafte i gasa u Americi čime je stvorio deficit energenata u zemlji što je omogućilo ruskoj ekonomiji da se obogati zbog porasta potražnje za energentima.