latinica  ћирилица
09/01/2022 |  08:34 ⇒ 09:00 | Autor: SRNA

Mostar: Održani Božićni prijem i Božićni koncert

Tradicionalni Božićni koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika i ove godine je održan u Mostaru, a prethodio mu je i prijem upriličen povodom Božića, na kojem je istaknuto da treba njegovati ljubav i zajedništvo radi bolje budućnosti.
Božićni koncert u Mostaru (Foto:  prosvjetamostar.org) -
Božićni koncert u Mostaru (Foto: prosvjetamostar.org)

Koncert su organizovali Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle", Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar i Manastir Žitomislić.

U božićnoj besjedi arhimandrit Lazar Lazarević iz Manastira Žitomislić podsjetio je na važnost Božića i na iskušenja koja donosi današnje vrijeme.

Arhimandrid Lazar je rekao da je Božić događaj kada se srećemo sa Hristom u današnjoj svakodnevnici.

- Isus ne dolazi da bi ostvario naše želje već Božije. Isus Hristos je živ Bog i zato želi da i nas sretne žive i ovoga Božića. Da bi nas sreo žive moramo biti u duhu Božića, a to znači da smo spremni na žrtvu u sadašnjosti - rekao je arhiandrid Lazar u prepunom Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača".

Okupljeni su uživali u dašku božićnog duha zahvaljujući Srpskom vizantijskomi horu "Mojsije Petrović" i horu djece koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u mostarskim školama.

Djeci su podijeljeni paketići, a svi prisutni na kraju su ispred "Kosače" uživali u vatrometu.

Prije koncerta, u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu je održan Božićni prijem u organizaciji mostarske "Prosvjete", društva "Gusle", Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, Manastira Žitomislić i Kluba srpskih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.

Brojne vjerske, političke i kulturne predstavnike grada Mostara pozdravio je iguman manastira Žitomislić Danilo kojima je poželio dobrodošlicu i podsjetio na to da je Božić praznik mira i ljubavi kada treba da se svi raduju jedni drugima.

- Sve vas gledam s radošću i cijenim vaš dolazak među nas, jer pokazujete dugogodišnje otvoreno srce i poštenje prema nama. Kada dijelimo praznike pokazujemo da ovaj grad ima budućnost. Ima budućnost u tome da su svi naši praznici i svetkovine zajedničke, a onda takođe da sutrašnje eventualne probleme rješavamo zajedno - istakao je iguman Danilo.

Okupljene je pozdravila i predsjednica "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović koja je ukazala na to da je Mostar najbolji primjer bogatstva različitosti, a praznici vrijeme kada prijateljstva, ljubav i saradnju treba da se njeguju i podstiču, te pokažu široj javnost kako se u Mostaru živi.

- Mi svoje praznike ne želimo slaviti sami niti jedni pored drugih, nego upravo jedni s drugima, kako smo ih uvijek slavili u Mostaru - rekla je ona.

U ime Kluba Srpskih poslanika, okupljene je pozdravio zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević navodeći da će i u buduće sve ostale pravoslavne praznike i proslave organizovati na ovaj način.

Izrazio je uvjerenje da Mostar ide u dobrom smjeru, a naglasio je i da će činiti sve da svi ravnopravno, nasmijano i otvorenog srca krenu u bolju budućnost.

Sveštenik Ante Јukić je pozdravio prisutne u ime biskupa mostarsko duvanjskog Petra Palića, te poželio da vitlejemsko svjetlo zasija u njihovim srcima i da tako dođe i do drugih ljudi.

On je poželio srećan Božić i da Božijom naklonošću bude ispunjena 2022. godina.

Veliko zadovoljstvo što poslije tegobnih vremena božićnu radost dijeli sa svojim prijateljima, pravoslavnim vjernicima iskazao je i mostarski muftija Salem Dedović.

- Posebna je radost što se ponovo vraćamo tradiciji i običajima i onome što krasi ovaj grad i Hercegovinu - da se ljepota i bogatstvo praznika podijeli s drugim ljudima - rekao je Dedović.

Na prijemu su bili predstavnici institucija iz Republike Srpske, vlasti grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kulturnih udruženja iz Mostara i brojni gosti.