latinica  ћирилица
09/01/2022 |  09:35 ⇒ 09:46 | Autor: TANЈUG

Večeras odluka o Đokovićevom boravku u Australiji

Dok najbolji teniser svijeta Novak Đoković provodi već četvrti dan u imigracionom pritvoru u Melburnu, australijske vlasti nastoje danas da pravno obrazlože svoju odluku i ponište skandalozan odnos prema srpskom teniseru, navodi Rojters.

Australijske vlasti pokušavaju užurbano danas da pravno odbrane svoju odluku da zabrane ulazak prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću zbog njegovog statusa vakcinacije protiv virusa korona, dok je srpski teniser i dalje u pritvoru u hotelu u Melburnu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je trebalo da podnese svoju odbranu danas, zatražilo je produženje prvog ročišta sa ponedjeljka na srijedu, 12. januara, rekao je predstavnik suda Rojtersu. Zahtev je odbijen, navodi se u odluci na sajtu saveznog suda.

Đokovićevi advokati će večeras u ponoć po srednjoevropskom vremenu imati na raspolaganju dva sata da obrazlože njegov slučaj, kao i nadležno odjeljenje vlade Australije, koje bi trebalo da iznese svoju argumentaciju do sutra u 15 časova, potvrđeno je iz federalnog suda.

Australija kaže da je Ministarstvo zdravlja obavijestilo organizaciono tijelo turnira Tenis Australija u novembru da nedavna infekcija virusom korona nije nužno razlog za izuzeće od vakcinacije, kao što je to slučaj u drugim zemljama.

Đoković u svojoj tužbi navodi da mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova ovog mjeseca pisalo da je on ispunio uslove za ulazak u Australiju.

Drama i skandal u Melburnu potresli su svijet tenisa i izazvali tenizije između Srbije i Australije, ali i postali poligon za ekslaciju sukoba između vakcinisanih i antivaksera širom svijeta, prenosi Rojters.

Češka igračica Renata Voracova, koja je bila zatočena u istom pritvorskom hotelu i kojoj je ukinuta viza zbog problema sa izuzećem od vakcine, napustila je Australiju, a prethodno je ušla u zemlju i igrala na jednom turniru.

Đokovićeva situacija je skrenula pažnju svjetske javnosti i na skromno zdanje hotela u Melburnu koji je do "slučaja Novak" bio najpoznatiji po azilantima koji su se žalili da im australijske imigracione vlasti daju ucrvljanu hranu za jelo.