latinica  ћирилица
09/01/2022 |  10:00 ⇒ 10:01 | Autor: SRNA

Srpska znači slobodu i rodoljublje

Čestitku za 30. rođendan Republici Srpskoj uputilo je Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji, čiji je predsjednik Dejan Pudar istakao da je ideja Srpske utkana duboko u korijenje njenog naroda iskra koja se pretvorila u vječiti plamen koji znači slobodu i rodoljublje
Zastave Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastave Republike SrpskeFoto: RTRS

- Ta ideja se može naći u svakom romanu Branka Ćopića, Vuka Karadžića, Ive Andrića, u svakoj molitvi Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog, u svakoj povelji Kulina Bana, u svakoj borbenoj rječi Žerajića i Principa. Taj plamen nikad ne smije nestati i mi moramo ostati da ga čuvamo od svih vjetrova koji žele da ga ugase i da slavimo njegovu toplotu - istakao je Pudar.

On je rekao da je otadžbina veza koja nas spaja sa ljudima našega roda i jezika, bilo da pripadaju prošlosti ili budućnosti, bilo da žive u sadašnjosti.

- Na današnji dan nastala je naša otadžbina, a oni koji su je stvarali bili su spremni da daju i život svoj da bi u miru i spokoju proslavljali ovaj dan. Oni su nam dali zavjet da je čuvamo, da na njihovim temeljima mira gradimo spratove ljubavi i jedinstva, među braćom da je slavimo, a strancima da pričamo o njenoj ljepoti i značaju - naglasio je Pudar.

Udruženje studenata Republike Srpske je organizacija, koja teži izgradnji i jačanju studentskih veza sa obje strane Drine.