latinica  ћирилица
09/01/2022 |  10:03 ⇒ 10:13 | Autor: TANЈUG

Kazahstan: Uveden policijski čas; Uhapšeno skoro 6.000 ljudi

Stanovnici zapadnog Kazahstana masovno su izašli na ulicu 2. januara u znak protesta zbog duplog povećanja cijena goriva.

Ubrzo su demonstracije zahvatile čitavu državu, a vlasti su objavile da će vratiti prvobitnu cijenu na gas. Međutim, situacija je i dalje eksplozivna

U prestonici Almatiju sinoć je stupio na snagu policijski čas koji je najavljen sirenama., a trajao je do jutros u sedam časova. Vlasti su apelovale na stanovnike da ostanu mirni i ne napuštaju domove bez potrebe.

Međutim, u nekim dijelovima grada i dalje se čuju pucnji koja više liče na pucnje upozorenja, javlja televizija MIR 24.

Od početka protesta u Kazahstanu poginilo je 16 policajaca, dok je više 1.300 ranjeno. Uhapšeno je više od 5.100 osoba.

Bivši predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev sam je odlučio da se povuče sa mjesta predsjednika Savjeta bezbjednosti u korist šefa države Kasima Žomarta Tokajeva.

- U medijima i društvenim mrežama širi se velika količina laži i provokacionih poruka o prvom predsjedniku. U sadašnjim uslovima takvu djelatnost smatramo pokušajem destabilizacije političke situacije i potkopavanjem ustavnog uređenja države - saopštio je portparol Nazarbajeva Ajdos Ukibaj.

Po njegovim riječima, Nazarbajev se nalazi u Nur Sultanu i pruža podršku Tokajevu.

V.d. ministra policije Kazahstana Erlan Turgumbajev saopštio je da je situacija stabilizovana u svim regionima koji su bili zahvaćeni nemirima.

- U ovom trenutku nastavlja se protivteroristička operacija uspostavljanja reda i zakona u zemlji - rekao je on.

Turgumbajev je dodao da se trenutno obnavlja rad komunalnih objekata i vitalnih sistema.