latinica  ћирилица
09/01/2022 |  11:05 ⇒ 10/01/2022 | 13:16 | Autor: RTS

Smajlović: Niko više ne misli da je Srpska samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće

Republika Srpska danas nizom manifestacija obilježava jubilej - 30 godina postojanja.
Ljiljana Smajlović (foto: Medija Centar) -
Ljiljana Smajlović (foto: Medija Centar)

Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović navodi za RTS da Republika Srpska šalje poruku - ovo je naših prvih 30 godina, ako smo opstali tri decenije opstaćemo i dalje.

Ocjenjuje da niko više ne misli da je Republika Srpska samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće.

Smajlovićeva je, gostujući u Јutarnjem dnevniku RTS-a, navela da postoji simbioza između Beograda i Banjaluke i da je to tako ko god da je na vlasti. 

- Što se tiče Beograda premijerka Srbije je za mene iznenađujuće tvrdo i decidirano iznijela da postoji neka simbioza između Beograda i Banjaluke, to je tako ko god da je na vlasti i u Beogradu i u Banjaluci, tu stvar ne mijenja ništa koje su ličnosti tu, zato što je ona dublja od toga koje su ličnosti - navodi Smajlovićeva.

Objašnjava da se ta simbioza mijenjala u zavisnosti od toga koliki je pritisak Zapada i koliki je otpor prema Zapadu.

- Zapadu ta simbioza nije toliko smetala kada im je odgovarao Milorad Dodik i kada im je odgovaralo u nekim fazama da uvijek traže od Beograda da pritisne Dodika, da ga obuzdava. Dakle, ta simbioza će ostati. I ja lično pozdravljam što je to Ana Brnabić, opet kažem za mene iznenađenje koliko je ona to žestoko i tvrdo iznijela u Banjaluci - ističe Smajlovićeva.

Dodaje da je prijatno iznenađena da je Republika Srpska opstala.

- Znate, da ste mene pitali poslije Dejtona da li će se održati Republika Srpska ja bih vam vam rekla - ma, kakvi. Ako se održi pet godina biće čudo. Јa sam veoma prijatno iznenađena da je Republika Srpska opstala, i pretpostavljam da su njeni građani danas vrlo ponosni i zadovoljni - navodi Smajlovićeva.