latinica  ћирилица
09/01/2022 |  22:02 ⇒ 22:03 | Autor: SRNA

Sa Mojkovačke Bojne njive čestitka povodom Dana Republike Srpske

Sa spomen-obilježja mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi Srpski nacionalni savjet i delegacije srpskih organizacija uputili su Vladi Republike Srpske i njenim institucijama čestitke povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, uz podršku njihovoj pravednoj borbi za očuvanje statusa, ravnopravnosti i slobode srpskog naroda u BiH.
Mojkovac - Dan Republike Srpske - Foto: SRNA
Mojkovac - Dan Republike SrpskeFoto: SRNA

Sa obilježavanja istog događaja Srpski nacionalni savjet uputio je i podršku najboljem srpskom i svjetskom teniseru Novaku Đokoviću da istraje i da kao potomak slavnih mojkovačkih junaka, kao i mnogo puta do sada, izađe kao pobjednik.

- Kao što je bio slučaj prije više od sto pet godina, srpski narod u Crnoj Gori bio bi i danas spreman na svaki vid podrške svojim sunarodnicima u njihovoj pravednoj borbi za očuvanje identiteta i slobode srpskog naroda - navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.

Na dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana Srpski nacionalni savjet i delegacije srpskih sestrinskih organizacija iz Herceg Novog, Podgorice, Bijelog Polja, Berana, Pljevalja, Šavnika i Nikšića posjetili su i položili vijence na spomen-obilježja junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj njivi i Mojkovcu.

Tradicionalno obilježavanje ovog istorijskog događaja gdje se na najplemenitiji način potvrdila bratska ljubav između Crne Gore i Srbije traje već više od deset godina.

Mojkovačka bitka vođena je 6. i 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje vojske Kraljevine Srbije ka Јadranskom moru. Vojskom Kraljevine Crne Gore komandovao je serdar Јanko Vukotić.