latinica  ћирилица
10/01/2022 |  08:20 ⇒ 09:13 | Autor: RTRS

Šukalo: Veliki broj pacijenata, ali lakše kliničke slike (VIDEO)

Imamo novi talas pandemije sa velikim brojem oboljelih sa dominanntnim novim virusom koji se veoma lako širi. Dosta su lakše kliničke slike, mada ima i veliki broj onih koji imaju hronične slike, onih koji nisu vakcinisani, rekao je Mladen Šukalo, doktor Doma zdravlja u Banjaluci, gostujući u našem Јutarnjem programu.

- Dnevno imamo oko 400 pregleda, plus još 150 u naselju Dolac - istakao je Šukalo.

Pored virusa korona vrijeme je i gripe, odnosno svih respiratornih infekcija.

- Ne znači svaki simptomi prehlade da imamo koronu. Preporuka pri prvim simptomima, neka blaga opšta slabost, bolovi u mišićima, blago povećanje temperature, da ne moraju odmah dolaziti u Dom zdravlja, ali mogu kontaktirati porodične ljekare. Srednje i teške kliničke slike, prije svega teškog disanja, odmah se trebaju javiti za zdravstvenu uslugu kako bi se moglo pravovremeno reagovati - kaže Šukalo.

On je dodao da se i dalje nastavlja proces vakcinacije.

- Ukoliko ne shavatimo značaj masovne vakcinacije, imaćemo slučajeve sa tragičnim posljedicama. Mislim da nema alternative, između vakcinacije i neizvjesne budućnosti, bez vakcine. Zdravstveni sistem je opstao upravo na velikom broju vakcinacija svih bolesti koje su nas pogodile, a virus korona nažalost, nije ni prva, ni posljednja zaraza koja nas je pogodila - dodao je Šukalo.