latinica  ћирилица
10/01/2022 |  08:37 ⇒ 08:42 | Autor: RTRS

Kanada: Molitvom i osveštanjem krsnog hljeba obilježen 9. januar

U Hramu Svete Trojice u kanadskom gradu Kičiner, Ontario, molitveno je obilježen Dan Republike Srpske - 9. januar, kojem je prisustvovao i ambasador BiH u toj zemlji Marko Milisav.
Proslava Dana Republike Srpske u Kanadi - Foto: SRNA
Proslava Dana Republike Srpske u KanadiFoto: SRNA

Budući da je planirana proslava onemogućena zbog epidemiološke situacije, 9. januar je obilježen molitvom i osveštanjem krsnog hljeba, kojem su, osim Milisava, prisustvovali i predstavnici najznačajnijih kanadsko-srpskih udruženja okupljenih u Kanadsko-srpskom savezu i diplomatskih predstavnika iz Republike Srpske i Srbije.

Milisav je zahvalio Srpskoj zajednici u Kanadi za činjenicu što Republiku Srpsku nose u srcu i u ovoj dalekoj zemlji.

- Veoma je značajno za narod u Republici Srpskoj što naša dijaspora, naša zajednica u Kanadi, ne zaboravlja Srpsku, što obilježava značajne datume i pomaže svom narodu na svaki način - rekao je Milisav.

Milisav je izrazio zadovoljstvo što su se okupili, uprkos mjerama zabrane koje ne dozvoljavaju organizaciju svečane proslave kakvu zaslužuje 9. januar kao Dan Republike Srpske.

- Dovoljno je da smo se okupili, pomolili Bogu, a nadamo se naredne godine da proslavimo u većem broju i boljim okolnostima - rekao je Milisav.

Јovo Miskin, iz Kanadsko-srpskog saveza kao krovne organizacije koja okuplja najveći broj srpsko-kanadskih udruženja, naglasio je da je Republika Srpska neraskidivi dio identiteta Srba u Kanadi, te da su Srbi u Kanadi svjesni bogatstva koje nose sa sobom i da vrijednosti svog naroda uspješno integrišu u kanadsko društvo.

Domaćin ovogodišnje slave bilo je Kanadsko-srpsko udruženje "Stefan Vukčić Kosača", a za narednu kumstvo je prihvatilo Udruženje "Mali svijet Kanada".