latinica  ћирилица
10/01/2022 |  09:30 | Autor: RTRS

Milić: Unutrašnji politički dogovor nema alternativu

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je Brčko pravo mjesto da se apeluje na jedinstvo Srba za očuvanje Republike Srpske, ali i odakle treba jasno poručiti da unutrašnji politički dogovor u BiH, uz međusobno uvažavanje, nema alternativu.
Siniša Milić - Foto: SRNA
Siniša MilićFoto: SRNA

- Nakon decenija stradanja koje se mjeri stotinama hiljada žrtava, tokom dva svjetska i poslednjeg građanskog rata, jasno je da je Republika Srpska svojevrsno utočište i jedini razuman, prirodan i pravedan odgovor na pokušaje da se broj Srba na prostorima zapadno od Drine svede na statističku grešku - izjavio je Milić za Srnu.

Uoči obilježavanja Dana Republike u Brčkom, on je naveo da je Republika Srpska demokratska tvorevina nastala voljom srpskog naroda koja je, nažalost, morala biti branjena i u ratu, i to od onih koji su mir žrtvovali za BiH bez Srba.

- Republiku Srpsku ne slavimo da bi druge provocirali, naročito ne u multietničkom sredinama kao što je Brčko. Nama ne smeta da se u Brčkom ili BiH obilježavaju bilo kakvi praznici, ali to pravo tražimo i za Srbe, jer negiranje identiteta, u suštini, predstavlja negaciju BiH na osnovama Dejtonskog sporazuma i sa pravom se može postaviti pitanje - ko ruši temelje BiH, da li Srbi koji priznaju kolektivni identitet svim drugim narodima, ili oni koji to pravo osporavaju Srbima - ocjenjuje Milić.

On ističe da je pripadništvo Republici Srpskoj dio identiteta i Srba u Brčkom, koji na to imaju pravo i prema arbitražnoj odluci i Ustavu BiH.

- Nije slučajno da zajedno obilježavamo 30 godina Republike Srpske i 30 godina od obnove SPKD "Prosvjeta" u Brčkom, jer se Republika Srpska danas isključivo brani kulturom, obrazovanjem i dijalogom, sa jakim argumentima - naglasio je Milić.

Prema njegovim riječima, u Brčkom se slavi i konstruktivna uloga Republike Srpske koja je distriktu donirala desetine miliona evra kroz cijenu električne energije, izgradila i asfaltirala kilometre puteva, donira medicinsku opremu i zbrinjava najteže pacijente, koja je uvijek tu da podrži različite projekte i na nivou BiH, ako su oni od interesa za građane Brčkog, bez obzira na njihovu nacionalnu i entitetsku pripadnost.

Dan Republike Srpske i 30 godina njenog postojanja danas će biti obilježeni u Brčkom, a svečanostima će, između ostalih, prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.