latinica  ћирилица
10/01/2022 |  11:16 ⇒ 12:11 | Autor: RTS

Đoković slobodan; Hok nije donio odluku o deportaciji

Novak Đoković je slobodan čovjek, australijske vlasti su odustale od gonjenja i deportacije i blizu je nastupa na Australijan openu.

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Đokovića, a potom je ministar za emigracije Aleks Hok odustao od namjere da iskoristi diskreciono pravo i svojom odlukom mu poništi vizu.

Rok za tu odluku je istrkao i Novak je veoma blizu da igra u Melburnu. Odluka o njegovom protjerivanju ipak može biti donijeta u utorak.

Saga oko najboljeg tenisera svijeta trajala je punih nedjelju dana, ali je blizu kraja i, srećom, u korist Đokovića.

Informaciju je ponovo prvi preneo lokalni portaj Ejdž, koji je sve vrijeme pratio situaciju oko Novaka, na osnovu izvora iz Federalne vlade Australije.

Međutim, srpski navijači i Đokovićev tim još ne može da proglasi potpuni trijumf, jer postoji mogućnost da mu viza bude ukinuta u utorak.

Dugačak dan u Melburnu počeo je suđenjem na kojem su Đokovićevi advokati izneli žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Srbin imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Naloženo je da mu budu vraćeni pasoš, novčanik i ostale stvari, kao i da u roku od 30 minuta bude pušten iz hotela za migrante u kojem je bio pritvoren.

Odmah je bilo jasno da je tada dobijena samo prva runda jer je postojala mogućnost da mu, odlukom ministra Hoka, ponovo bude poništena viza.

Portparol ministra Hoka potvrdio je da i dalje postoji mogućnost da Novaku Đokoviću bude poništena viza uprkos sudskoj presudi.

- Poslije današnje odluke suda možemo da obavijestimo javnost da ministar za migraciju i dalje ima diskreciono pravo da Novaku Đokoviću poništi vizu na osnovu člana 133C(3) Zakona o migraciji. Ministar i dalje nije donio odluku po ovom pitanju zbog čega je proces i dalje otvoren - navedeno je u saopštenju.

Hok je imao četiri sata da to učini i, kako je to vreme isteklo, novinari Ejdža saznaju se da neće suprotstavljati odluci Federalnog suda.

Povezane vijesti:

Sukob Đokovićevih pristalica i policije u Melburnu (VIDEO)