latinica  ћирилица
10/01/2022 |  17:21 ⇒ 17:22 | Autor: TANЈUG

Stoltenberg: Vjerujem da je dogovor s Rusijom moguć

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izrazio je uvjerenje da postoji stvarna volja ruske strane i NATO da se uključe u proces koji može da spriječi novi oružani sukob u Evropi.

On je napomenuo da je imao priliku da razgovara sa ruskim zvaničnicima u vrijeme dok je obavljao dužnost premijera Norveške i da je bio uvjeren da je sporazum sa Rusijom moguć, obećavši da će NATO dati sve od sebe da pronade diplomatski rješenje, prenosi TAS S.

Stoltenberg je pozdravio spremnost Rusije da učestvuje u dijalogu o bezbjednosti.

- Saslušaćemo zbog čega je Rusija zabrinuta, ali u svakom smislenom dijalogu mora se saslušati i ono što nas zabrinjava u vezi sa postupcima Rusije - rekao je Stoltenberg i ponovio da će u fokusu razgovora biti pitanja evropske bezbjednosti, transparentnosti vojnih aktivnosti, smanjenje rizika i kontrola naoružanja, ali nije pominjao Ukrajinu koja je prvobitno proglašena za centralnu temu sastanka.

Prema Stoltenbergovim riječima, uz razgovore sa Rusijom Alijansa će nastaviti i konsultacije sa Evropskom unijom i partnerskim zemljama Švedskom, Finskom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

On je ponovio tvrdnje da Rusija jača svoje vojne snage blizu granice sa Ukrajinom i upozorio da će zemlje NATO uvesti nove sankcije u slučaju "agresije" Rusije na Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO ocenio je ranije danas da bezbjednosni pregovori između Rusije i Zapada možda neće riješiti sva pitanja tokom ove nedjelje, ali da bi mogli obezbijediti da se izbjegne sukob.

- Moguć je dogovor sa Rusijom - rekao je ranije danas Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsjednicom vlade Ukrajine Olgom Stefanišinom, prenio je Rojters.

On je tada ukazao da se ne može očekivati da ovakvi sastanci rezultiraju rješenjem svih pitanja i izrazio nadu da je moguć dogovor o nizu novih sastanaka i o samom procesu.