latinica  ћирилица
10/01/2022 |  18:54 ⇒ 18:55 | Autor: SRNA

Turkovićeva postupa neovlašteno, bez saglasnosti Predsjedništva BiH

Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković već duže vrijeme postupa neovlašteno i vuče nelegalne diplomatske poteze bez saglasnosti Predsjedništva BiH, što je slučaj i sa upućivanjem nota ambasadama Rusije, Srbije i Kine u BiH, rekla je Srni savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić-Babić.
Ana Trišić Babić - Foto: Glas Srpske
Ana Trišić BabićFoto: Glas Srpske

- Upoznati smo o dostavljanju tih tzv. nota od Ministarstva inostranih poslova i ukazujemo da je riječ o neovlaštenom postupanju ovog ministarstva, jer je Predsjedništvo BiH isključivo ovlašteno za vođenje spoljne politike i nije instruisalo Ministarstvo u ovom smislu, odnosno nije odobrilo predmetno postupanje - naglasila je Babićeva.

Ona je navela da se, u skladu sa tim, smatra da BiH nije komunicirala nikakav diplomatski demarš pomenutim državama, o čemu su one već i obaviještene.

Prema njenim riječima, te tzv. note ne proizvode dejstvo u diplomatskom saobraćaju i smatra se da nisu ni dostavljene.

- Inače, Turkovićeva ima dugu istoriju zloupotrebe dužnosti i pokušaja nelegalnog djelovanja. Vjerujemo da će i aktuelni pokušaj doprinijeti akumulaciji osnova za odgovarajuće postupanje nadležnih disciplinskih, administrativnih i pravosudnih organa BiH - navela je Babićeva.

Ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je danas note ambasadama Ruske Federacije, Kine i Srbije zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banjaluci.

Ona smatra da je taj čin protivan odluci Ustavnog suda BiH.