latinica  ћирилица
10/01/2022 |  19:03 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Stevandić: Turkovićeva pokušava da uvede aparthejd u BiH

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je da note koje je ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva njihovih predstavnika na proslavi Dana Republike ukazuju na njenu nepismenost i pokušaj uvođenja aparthejda u BiH u korist Bošnjaka.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je u izjavi Srni podsjetio da je Republika Srpska izmijenila Zakon o praznicima i, uvažavajući raniju odluku Ustavnog suda BiH, donijela nove odluke, te da bi ministar spoljnih poslova zemlje koju predstavlja to morao znati.

- Na taj novi zakon niko nije stavio primjedbu i nije se oglašavao nijedan ustavni sud. Prema tome, svi oni koji kritikuju 9. januar treba da znaju da je donesen novi zakon o 9. januaru, gdje nije promijenjen datum, ali su promijenjene ostale stvari na koje su Bošnjaci imali primjedbu, kao što je krsna slava i drugo - rekao je Stevandić.

Ako su te stvari promijenjene formalno, dodao je, ne mogu se zabraniti liturgije, jer bi to bio potpuni aparthejd.

- Sve što radi Bisera Turković je priželjkivanje aparthejda Bošnjaka nad drugim narodima. Јer, samo u aparthejdu možeš zemljama poput Rusije, Srbije, Kine i drugim većim od BiH, da objašnjavaš nešto u šta ni sam nisi upućen, a što ti se dešava u vlastitoj zemlji - rekao je Stevandić.

Prema njegovom mišljenju, Turkovićeva je ta koja narušava prijateljske odnose BiH i drugih zemalja.

- Svaki njen akt narušava prvo unutrašnje odnose u BiH, a zatim i prijateljske odnose sa regionalnim i globalnim svjetskim silama - rekao je Stevandić.