latinica  ћирилица
10/01/2022 |  19:20 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Hristijana je sa četiri godine već 1993. slavila Dan Republike (VIDEO)

Deveti januar proslavljan je 1993. godine u Zvorniku. Hristijana Tešić, danas Sandić, imala je četiri godine. Tada je na svečanosti obilježavanja prve godine postojanja Republike Srpske pjevala u dječijem horu. Danas ima 33 godine, živi u Zvorniku i vodi dječiji hor Zvončići.
Hristijana Sandić - Foto: RTRS
Hristijana SandićFoto: RTRS

Tradicionalnom pjesmom "Tamo daleko" i pokličom "Živela Srbija", Zvornik je 1993. slavio rođendan i borbu za slobodu. Slavio je Republiku Srpsku. Stihovi su tog dana odzvanjali gradom na Drini, a čuli su se i do susjedne Srbije. Pjevala ih je i tada četvorogodišnja Hristijana.

- Taj nastup pamtim sa porodičnih fotografija, kao takav mi je u sjećanju. Tek prije par godina sam shvatila o kojem događaju se ustvari radilo kada sam pogledala snimak koji sam našla na Јutjubu. Bila sam baš srećna što sam ja ta mala djevojčica sa snimka - priča Hristijana.

Ljubav prema muzici i Republici Srpskoj ostala je u srcu ove Zvorničanke, sve do danas. Tu ljubav već godinama prenosi i novim generacijama u zvorničkom dječijem horu Zvončići. Pored pjevanja, zvorničke mališane uči i šta znače rodoljublje i humanost.

- Trudim se da sada taj svoj neki osjećaj, žar i ljubav koju imam prenesem i na druge generacije. Znam koliko je meni značilo kada sam posmatrala odrasle kako to rade. I želim jednostavno da u njima probudim želju i ljubav, jer vjerujem da će sigurno neko od njih raditi ono što ja danas radim - kaže Hristijana.

Ujedno, osim što je umjetnički rukovodilac Zvončića, Hristijana je i kćerka, majka dvoje djece i supruga. Vaspitavana je da svoje voli, a tuđe poštuje. Za nju je Republika Srpska puno više od teritorije i geografskog pojma.

- Јedne prilike je Nikola Tesla rekao da će, ako ikada bude napravio neko veliko djelo, biti najvažnija činjenica da je to djelo jednog Srbina sutra u svijetu kad se bude pominjalo. Tako da tu pripadnost svi osjećamo - ističe Hristijana.

S radošću dočekuje svaki 9. januar i poručuje: "Za rođendan Republici Srpskoj želim joj da bude snažna, da bude uporna, da bude jaka i da zajedno sa nama osjećamo sigurnost i ljubav koju i danas gajimo".

Kao i Hristijana, iste poruke za rođendan Republike šalju i Srbi iz Zvornika. Nadaju se da će Srpska, i pored brojnih iskušenja, ostati jaka, ponosna i vječna, jer su cijena slobode i garant opstanka jednog naroda, skupo plaćeni.