latinica  ћирилица
10/01/2022 |  20:25 ⇒ 20:25 | Autor: SRNA

Јovanović: Turkovićevoj smeta što se Srpska afirmiše i lokalno i globalno

Bivši šef diplomatije SR Јugoslavije Živadin Јovanović smatra da je protestna nota ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković ambasadama Srbije, Kine i Rusije zbog prisustva njihovih predstavnika na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, potez bez ikakvog značenja i efekta.
Živadin Јovanović - Foto: SRNA
Živadin ЈovanovićFoto: SRNA

Јovanović je ocijenio da je to pokušaj političara iz Sarajeva da naduvaju neki spor i problem, jer im smeta što se Srpska afirmiše i lokalno i globalno.

- Turkovićeva, što se tiče postizanja bilo kakvog cilja, piše na pogrešne adrese, previđajući da su prošla vremena kada su mogla da se smjenjuju čitava rukovodstva Republike Srpske - rekao je Јovanović Srni.

On je podsjetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, koga bez nje ne bi ni bilo, dok Srpska kao entitet, prema tom dokumentu, ima subjektivitet i opštu nadležnost u svim oblastima, osim onih koje su izuzete.

- Srbiji je dato i pravo na specijalne paralelne odnose sa Republikom Srpskom, a to što Srpska obilježava 30 godina od osnivanja nije ništa izmišljeno. To je dio realnosti i istorije i to ne baš kratke - istakao je Јovanović.

Prema njegovim riječima, ako Srpska obilježava datum svog osnivanja i poziva najbliže prijatelje, sasvim je normalno da Srbija na jubilarnoj proslavi bude zastupljena na najvišem mogućem nivou, zbog čega su u Banjaluci bili predsjednik Skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić i ministri, dok je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio liturgiju u Banjaluci.

- To je za neke u Sarajevu možda neprijatno, jer pokazuje da život ide naprijed i da se Srpska ne obazire na frustracije ovih iz Sarajeva - ocjenio je Јovanović.

On je naglasio da ništa prirodnije nema od toga što su i predstavnici Rusije i Kine bili na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci.

- To su tradicionalni, i prijatelji i partneri, Srpske. Oni se prisustvom na proslavi u Banjaluci ne miješaju ni u čije unutrašnje stvari, već poštuju svoje i dostojanstvo Republike Srpske - smatra Јovanović.

Razumije se, kako je rekao, da je to i podrška Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu - Miloradu Dodiku kao članu Predsjedništva BiH iz Srpske, Željki Cvijanović kao predsjedniku Srpske, Vladi i parlamentu.

- Sarajevu smeta što se Republika Srpska na konstruktivan način bori protiv revizije Dejtonskog sporazuma, za njegovo striktno poštovanje i vraćanje svih nadležnosti koje su oduzete na prevaran način, čineći sve da osnaži kvalitet Dejtona - ukazao je Јovanović.

Prema njegovoj ocjeni, Turkovićevu i ostale u Sarajevu najviše pogađa to što je sve vidljivija afirmacija Republika Srpske.

- To je jasno, jer ako su u Banjaluci bili predstavnici Rusije i Kine, to ne može da se zanemari ili izbriše gumicom, pogotovo što su to dvije globalne sile koje koje mijenjaju čitav svjetski poredak u pravcu poštovanja međunarodnog prava, respektovanja Ujedinjenih nacija i demokratizacije međunarodnih odnosa - naglasio je Јovanović.

On je uvjeren da Turkovićeva svojom reakcijom pokazuje koliko je Republika Srpska afirmisana i koliko ima prijatelja koji ne mogu i ne žele da povlađuju zahtjevima za reviziju Dejtona ili nekim unitarističkim i centralističkim fatamorganama.

Republiku Srpsku, prema njegovim riječima, neće mnogo zabrinuti ti navodni protesti i osude bez pokrića iz Sarajeva.

- Realnost je da Republika Srpska postoji 30 godina, a svake godine jača njen ugled i podrška u svijetu. Srpskoj niko ne može uskratiti pravo da vrati silom otete nadležnosti. Isto tako, srpskom narodu u Republici Srpskoj i BiH niko ne može da uskrati pravo na samoopredjeljenje - zaključio je Јovanović.