latinica  ћирилица
10/01/2022 |  21:25 ⇒ 21:25 | Autor: SRNA

Mazalica: Turkovićeva djelovala protiv Ustava BiH

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da je ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković slanjem nota ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva njihovih predstavnika na proslavi Dana Republike djelovala protivno Ustavu BiH, u kojem jasno piše da Predsjedništvo vodi spoljnu politiku.
Srđan Mazalica (Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA) -
Srđan Mazalica (Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

Mazalica je u izjavi Srni istakao da je time Turkovićeva još jednom dokazala da je ministar spoljnih poslova samo jednog naroda.

- Kao i to da oni koji se najviše zalažu za BiH u stvari najviše doprinose njenom rušenju takvim ponašanjem, radeći ne samo protiv onoga što misle predstavnici druga dva konstitutivna naroda, već i dovodeći BiH u konflikt i neslaganje sa važnim zemljama, od kojih je jedna i garant i potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma - Srbija, a druge dvije su Rusija i Kina sa pravom veta u Savjetu bezbjednosti UN - rekao je Mazalica.

Podsjetivši da su nedavno pet ambasadora takozvane Kvinte, u okviru Savjeta za sprovođenje mira, neustavno i protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu izabrali nelegalno visokog predstavnika, Mazalica je naveo da tada Turkovićeva nije uputila protesnu notu tim ambasadorima, iako su očigledno prekršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

- To samo pokazuje u kojoj mjeri su prisutni dvostruki aršini - rekao je Mazalica.

On je napomenuo i da je poznato da je pristupanje EU jedno od rijetkih pitanja u BiH o kojima postoji saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

- To je da ne možemo ući u EU dok imamo visokog predstavnika, tako da je tih pet ambasadora glasanjem za imenovanje visokog predstavnika koji nije dobio potvrdu u Savjetu bezbjednosti UN i time onemogućilo BiH pristupanje Uniji - napomenuo je Mazalica.

Mazalica je dodao da Turkovićeva ne nalazi za shodno da uputi protestnu notu kod pitanja o kojima postoji saglasnost sva tri konstitutivna naroda, dok upućuje tamo gdje postoji saglasnost samo jednog konstitutivnog naroda.