latinica  ћирилица
10/01/2022 |  22:11 ⇒ 22:11 | Autor: SRNA

Guslarsko veče u Milićima

U Milićima je održano guslarsko veče povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.
Guslarsko veče u Milićima - Foto: SRNA
Guslarsko veče u MilićimaFoto: SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao guslarskoj večeri, istakao je da je uživao slušajući gusle i da se tradicije ne treba odricati.

- Ponosan sam što sam večeras imao priliku da saslušam ove vrsne guslare koji su došli i iz Srbije i okruženja i učinili nam veliku čast, ovdje u Milićima, da povodom 30 godina i rođendana Republike Srpske prirede našim sugrađanima jedno guslarsko veče - izjavio je Višković.

Premijer Srpske je rekao da je večeras uživao slušajući guslare, a da je posebno interesantno da se jedino uz gusle mogu čuti pjesme koje oslikavaju život, događaj, dešavanja.

Višković je naveo da od posjećanja na tradiciju ne vidi nešto prikladnije za 30 godina postojanja Republike Srpske, naglasivši da su gusle izvor srpske tradicije.

- Ne smijemo se odricati svoje tradicije, svoje izvorne kulture, mada mlađi ljudi danas više baštine neku novu muziku ili nešto drugo. Nemam ništa protiv ni novog ni savremenijeg, ali moramo se držati onoga što je izvorno - srpsko od Kosova, pa i prije toga - istakao je Višković.

On smatra da bi mladi trebalo da više pažnje posvete guslama, te ponovio da nema ništa protiv da slušaju i drugu vrstu muzike, ali smatra da treba da znaju i za svoje porijeklo.

Guslarsko veče organizovala je opština Milići, a njen načelnik Marko Savić rekao je da je ovo pravi trenutak da se slušaju gusle jer su one naš identitet i tradicija.

- Gusle su vijekovima čuvale naš nacionalni identitet i one su instrument kojim se prenosi srpska tradicija - izjavio je Savić, koji je zahvalio guslarima jer su se odazvali pozivu da uveličaju poseban jubilej za sve Srbe, 30 godina od osnivanja Republike Srpske.

Guslar Vlastimir Barać iz Kragujevca od 19 godine svira gusle koje, kako je istakao, po važnosti zauzimaju mjesto pored ikone u kući.

On se predstavio pjesmom "Pa što plačeš goro Romanijo", u kojoj je opjevao nevolje i muke, razne napade na Republiku Srpsku, koje ona ponosno podnosi.

- Da Bog da da nam Republika Srpska traje dok je svijeta i vijeka, i uz podršku guslara i epske poezije i svih Srba na ovim prostorima - rekao je Barać.

Predsjednik Udruženja "Filip Višnjić" iz Bijeljine Vukan Đuka rekao je da su gusle lijek, utjeha u nevolji i da se prema njima tako ophodi.

Osim što svira uz gusle, Ćuka, porijeklom iz jednog sela kod Ilijaša, priča da je izradio više od 400 gusala, a da su jedne, spremne za Ginisa, visoke tri metra i samo čekaju pobjedu.

Na večerašnjoj maniFestaciji nastupili su guslari Milenko Čestić, Petar Ostojić, Boško Golijanin, Vlastimir Barać i Vukan Đuka.

Guslarskom večeri u Domu rudara u Milićima je završena dvodnevna manifestacija posvećena obilježavanju 9. januara Dana Republike Srpske, koju je organizovala ova opština.