latinica  ћирилица
10/01/2022 |  22:13 ⇒ 22:20 | Autor: SRNA

Srpska na dobrom putu, veza sa Srbijom neraskidiva

U Novom Sadu večeras je održana svečana akademija povodom 30 godina Republike Srpske na kojoj je naglašeno da je Srpska sa svojim narodom na dobrom putu, koji nije smetnja nikome, i istaknuta neraskidiva veza sa Srbijom.
Republika Srpska - Srbija -
Republika Srpska - Srbija

Govoreći o značaju velikog jubileja, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da veza Srpske i Srbije nikad nije bila jača.

- Ta veza nikad nije bila snažnija i nikad nije bila jača podrška Srbije Republici Srpskoj. Duboko sam ubijeđen da će u godinama pred nama ta veza još više biti učvršćivana bez obzira na pritiske sa kojima ćemo se suočavati - rekao je Klokić, navodeći da će se u narednom periodu posebno raditi na ekonomskom jačanju Srpske, temelju njene stabilnosti.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je Srpska sa svojim narodom na dobrom putu, koji nije smetnja nikome.

- To je put koji nije na štetu bilo koga u BiH, kao i bilo koga u regionu. I zato, bez obzira na sve pritiske, mi iz Srpske ćemo graditi i dalje naše bratske odnose sa Srbijom. Zajedno ćemo graditi i Republiku Srpsku i Srbiju, jačati regionalne veze od interesa za srpski, kao i sve narode na ovim prostorima - naglasio je Cicović.

Ovogodišnji kum Ognjen Bjelić, sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u Pokrajinskoj vladi, rekao je da je Srpska danas pred ogromnim iskušenjima, zbog čega je njena odbrana obaveza svih, i onih koji u njoj žive, i onih u čijim srcima je zauvijek.

- Iskušenja i izazovi sa kojim se suočava Srpska možda su najveća do sada. Ključ te odbrane je jedinstvo, kako u samoj Srpskoj, tako i ovde u Srbiji, kao matičnoj državi svih Srba. Zato s ovog mjesta upućujemo snažnu podršku rukovodstvima Srpske i Srbije da zajedno i odlučno čuvaju i očuvaju integritet obje srpske zemlje i naroda u cjelini - poručio je Bjelić.

Prisutnima u Velikoj sali kongresnog centra Master gdje je održana svečanost obratili su se i predsjednik Saveza krajiških udruženja Ranka Srdić Milić, generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac, direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

O nastanku Republike Srpske govorio je istoričar Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske. U ime zavičajnih udruženja prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja Hercegovaca iz Novog Sada Božidar Milović.

Pred početak oficijelnog dijela svečane akademije obavljen je čin lomljenja slavskog kolača, a obred je vodio otac Željko Latinović, izaslanik episkopa bačkog Irineja.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu u duhu srpskog naroda i Republike Srpske pjesmom su se predstavili Etno-grupa Fenečki biseri, Etno-grupa Hram iz Sremske Mitrovice i Izvorna pjevačka grupa Plitvice.

Pokrovitelji manifestacije bili su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fond AP Vojvodine za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Svečanu akademiju organizovao je Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, zajedno sa drugim prijateljskim organizacijama.

Dan Republike Srpske i njen 30. rođendan proteklog vikenda obilježen je širom Republike Srpske. Organizovani su pomeni za poginule srpske borce, svečane akademije, koncerti.