latinica  ћирилица
11/01/2022 |  08:06 ⇒ 08:07 | Autor: sputniknews.com

Misija završena: ODKB povlači snage iz Kazahstana

Situacija u svim regionima Kazahstana je stabilna, kroz dva dana počinje povlačenje mirovnih snaga ODKB iz republike, saopštio je predsjednik republike Kasim Žormat Tokajev.
Rusk dio mirovnog kontigenta poslat u Kazahstan (foto: Press-služba Minoboronы RF) -
Rusk dio mirovnog kontigenta poslat u Kazahstan (foto: Press-služba Minoboronы RF)

- Osnovna misija snaga ODKB je završena, kroz dva dana počinje fazno povlačenje združenog mirovnog kontingenta ODKB. Proces će trajati najmanje deset dana - rekao je predsjednik obraćajući se parlamentu.

Tokajev je još jednom istakao da je njegovo obraćanje ODKB bilo legalno. Kazahstan je mogao izgubiti kontrolu nad Alma Atom, a time i cijelom zemljom da to nije uradio.

On je saopštio da će biti formirane nove jedinice Nacionalne garde, specijalnih snaga i reformisana Pogranična služba.

Predsjednik je potpisao ukaz o imenovanju Alihana Smailova za novog predsjednika vlade republike. Medžlis (donji dom parlamenta) Kazahstana odobrio je kandidaturu Smailova.

Situacija u Kazahstanu

Stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cijena za gorivo.

Kasnije su demonstracije zahvatile cijelu državu. Vlast je objavila da vraća cijene na gas, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan ODKB.
 
Predsjednik republike Kasim Žomart Tokajev je 5. januara smijenio tadašnjeg predsjednika Savjeta za bezbjednost zemlje Nursultana Nazarbajeva i saopštio da će od sada on rukovoditi tim organom, kao i da se za pomoć obratio Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti.

ODKB je donio odluku da u Kazahstan pošalje mirovne snage.