latinica  ћирилица
11/01/2022 |  09:39 ⇒ 09:40 | Autor: SRNA

Agata Kristi - najpoznatiji autor krimi-romana

Engleska književnica Agata Kristi /1890-1976/, jedan od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena, umrla je 12. januara 1976. godine.
Agata Kristi (Foto: gretchenrubin.com) -
Agata Kristi (Foto: gretchenrubin.com)

Njeni načitaniji romani su: "Ubistvo Rodžera Ajkrofta", "Leš u sarkofagu", "Ubistvo u `Orijent ekspresu`", "Deset malih crnaca", "Vašar zločina", "Karipska zagonetka", "Nikotin", "Tajna zamka Čimniz", "Tajna sedam brojčanika", "Otvorenih karata", "Ubistvo u Mesopotamiji" i "Mišolovka".

Agatu Kristi nazivaju "kraljicom zločina".

Tokom svoje književne karijere, duge više od pola vijeka, napisala je 79 knjiga /od kojih su 66 kriminalistički romani/ i više zbirki kratkih priča, koje su prodate u više od dvije milijarde primeraka širom svijeta i prevedene na više od 50 jezika.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Agata Kristi je najprodavaniji autor svih vremena. Zabilježeno je da su jedino Biblija i Šekspirova djela imala veću prodaju od njenih romana.

Njena drama "Mišolovka" imala je više od 25.000 izvođenja na sceni.

Agata Kristi je 2013. godine proglašena za najboljeg pisca detektivskih priča, a roman "Ubistvo Rodžera Ajkrofta" za najbolji kriminalistički roman svih vremena.

U čast svojih književnih dijela, imenovana je 1956. za komandanta Reda Britanske imperije, a sljedeće godine je postala predsjednik "Kluba detektiva".

Agata Kristi umrla je 1976. u 86. godini.