latinica  ћирилица
11/01/2022 |  10:04 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Vulin: Arogantno Sarajevo bi sad da uči i Ruse i Kineze šta da rade

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je protestna nota Sarajeva upućena ambasadama Srbije, Rusije i Kine u BiH zbog prisustva njihovih predstavnika na obilježavanju Dana Republike Srpske u Sarajevu čista arogancija, te poručio da je 9. januar praznik Srba gdje god da žive.
Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba) -
Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba)

- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao jednu dobru rečenicu tokom svog govora na proslavi. Rekao je , obraćajući se Sarajevu: "Јa ne razumem, zašto su vam stranci toliko draži od nas koji živimo sa vama" - istakao je Vulin.

On je, povodom protestne note koju je uputila ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković naglasio da bi iz Sarajeva sad da uče i Ruse i Kineza šta da rade.

- Zamislite Srbe koji šalju protestnu notu Amerikancima ili Britancima zato što su došli na dan obeležavanja u Sarajevu, za koji mi inače ne mislimo da je neka velika radost, ali njihovo je pravo. Zamislite to, ali je to njima potpuno legitimna stvar - rekao je Vulin za televiziju "Pink".

Vulin je naglasio da je Republika Srpska nastala kao posljedica težnje srpskog naroda da im se ponovo u 20. vijeku ne desi genocid i dodao da je Srpska odraz volje milion Srba koji žive sa druge strane Drine.

On je ukazao da je od prvog dana kada je nastala počelo negiranje Srpske i da 30 godina traju zahtjevi da ona bude ukinuta, ali da se to neće desiti jer svaki Srbin koji tamo živi zna njenu vrijednost i zna kako žive Srbi koji nemaju svoju državu i koliko su obespravljeni.

Vulin je naglasio da se u Sarajevu stalno deklarišu za nekakvu građansku BiH, dok istovremeno u Predsjedništvu BiH sjedi Šefik DŽaferović koji kaže da su Srbi nacisti, i to je "svima u redu".

On je dodao da među tih milion Srba, koji su pretekli od zločina nacista nema kuće koja ne može da ispriča neku jasenovačku, prebilovačku ili neku priču o pokolju.

- A nema niko da ustane i kaže: "Dosta DŽaferoviću" - rekao je Vulin.

On je poručio da je 9. januar, kada je nastala Republika Srpska praznik svih Srba, a da su Srbi ponosni na slobodu koju su izborili i rekao da će možda neki sud nekad odrediti da ni Vidovdan nije 28. juna.

- Srpska je nastala 9. januara i to je činjenica. Šta ako Ustavni sud BiH donese odluku da ni Božić nije 7. januara - upitao je Vulin.

On je rekao da političku krizu u BiH nisu isprovocirali Srbi ni Srpska već je do nje doveo "Inckov zakon" jer je zaprijetio milionu Srba da će ići u zatvor ako kaže šta misle.

- Nametnuo ga je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko koji se ponaša kao nemački komandant u Drugom svetskom ratu. Mi znamo šta znači 100 za jednog, a on je rekao: "Milion za jednog". Milion Srba će ići u zatvor jer je Incko odlazeći ostavio jedan "paklen poklon" koji nikom u BiH nije doneo ništa dobro - rekao je Vulin.

U osvrtu na sankcije uvedene srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku Vulin je rekao da je je time poslata poruka da ne žele da čuju Srbe koje on predstavlja.

- Kada Dodiku uvedeš sankcije, onda milion Srba nema ko da čuje. Šta su sankcije igde donele – ništa. Šta su značile sankcije Putinu? Ako hoćete stabilnost u BiH morate da razgovarate sa milion Srba - zaključio je Vulin.