latinica  ћирилица
11/01/2022 |  12:01 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

FZO Srpske: Finansijska stabilnost i veća prava za osiguranike

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je, uprkos pandemiji virusa korona, i lani obezbijedio finansijsku stabilnost zdravstvenog sistema, uz nastavak nadogradnje paketa prava obaveznog zdravstvenog osiguranja i pojednostavljivanja procedura.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Fonda navode da je u prošloj godini uvedeno 25 novih zdravstvenih usluga, a u bolnicama i apotekama 17 novih lijekova.

- Već skoro dvije godine finansiraju se zdravstvene usluge za sve građane /osigurane i neosigurane/, po čemu je Srpska jedinstvena u regionu i šire - navodi su u saopštenju o najznačajnijim aktivnostima FZO u prošloj godini.

Fond je, pored kohlearnih implantata, u prošloj godini počeo da finansira i procesor zvuka za korisnike sistema kohlearnog implantata, odnosno zamjenu postojećih procesora.

Ovo novo pravo FZO potpuno finansira za djecu do 15 godina. Roditelji djece od 15 do 18 godina učestvuju u troškovima zamjene ovih procesora iznosom od pet odsto, a lica starija od 18 godina u troškovima učestvuju iznosom od 10 odsto.

U 2021. godini, ističu u FZO, počela je masovnija podjela elektronskih zdravstvenih kartica osiguranih lica, budući da je Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ primijenjen u svim javnim zdravstvenim ustanovama.

- Do sada je uručeno oko 550.000 elektronskih kartica. Napominjemo da IZIS nisu samo elektronske kartice, već međusobno uvezivanje zdravstvenih ustanova - integrisanje podataka u jedan sistem, što podrazumijeva i razmjenu medicinskih podataka, što je i jedan od najvažnijih segmenata ovog projekta - napomenuli su u FZO.

U prošloj godini pojednostavljene su procedure za oboljele od dijabetesa i žene u postupku vantjelesne oplodnje što, tvrde u FZO, pokazuje da kontinuirano analiziraju potrebe osiguranika u cilju efikasnije zdravstvene zaštite.

- U 2021. godini Fond je uspio da izmiri sva dugovanja, odnosno akumulirani dug iz prethodnih godina prema privredi za refundaciju plata za vrijeme bolovanja radnika. Zapravo, Fond je racionalnom poslovnom politikom, uz opredjeljenje da se podrži i olakša rad realnog sektora koji redovno uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje, uspio da izmiri sva ranija dugovanja koja su iznosila oko 16 miliona KM - napomenuli su u FZO.

Fond je, navode u ovoj instituciji, lani posebno radio na promovisanju prava iz zdravstvenog osiguranja i zaštitnika prava osiguranih lica.

- Pripremljeni su i dokumenti o tome koje su sve zdravstvene usluge ugovorene sa privatnim bolnicama i zdravstvenim ustanovama iz oblasti konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite da bi osiguranici na jednom mjestu imali egzaktne podatke koje su usluge dostupne na uputnicu porodičnog doktora u privatnim ustanovama - ističu u Fondu.

U saopštenju se zaključuje da je FZO i u ovu godinu ušao sa novim pravima - finansiranjem novih lijekova na recept kao i unapređenjem dostupnosti određenih lijekova što, kako ističu u Fondu, potvrđuje da im je u fokusu nadogradnja prava iz zdravstvenog osiguranja, uz maksimalnu kontrolu i upravljanje svim troškovima.