latinica  ћирилица
11/01/2022 |  13:23 ⇒ 21:48 | Autor: SRNA

Obilježeno 28 godina od pogibije Zorana Cvijetića

U Istočnom Sarajevu je danas, u organizaciji Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, obilježeno 28 godina od pogibije Zorana Cvijetića, prvog ministra unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti Romanija i načelnika Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti.
Obilježeno 28 godina od pogibije Zorana Cvijetića - Foto: SRNA
Obilježeno 28 godina od pogibije Zorana CvijetićaFoto: SRNA

Kod spomen-obilježja na mjestu pogibije Cvijetića u Istočnom Novom Sarajevu vijence su položili predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opština i boračkih organizacija Sokoca, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, te Udruženja veterana službi bezbjednosti.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Goran Mačar izjavio je novinarima da današnje okupljanje pokazuje da Republika Srpska i grad Istočno Sarajevo, kao i opštine u sastavu grada, ne zaboravljaju svoje heroje.

- Ne samo Cvijetića, najmlađeg načelnika Centra javne bezbjednosti koji je život ugradio u temelje Republike Srpske, nego i sve heroje. Ovim pokazujemo da su to čvrsti temelji koje niko ne može narušiti, čak ni sa nivoa BiH i međunarodni faktori - rekao je Mačar.

Navodeći da su 782 pripadnika MUP-a ugradila živote u temelje Republike Srpske, on je istakao da su heroji dali zavjet da se sačuva Srpska, što će sigurno biti ispunjeno.

- Nadam se da će naši političari, pozicija i opozicija, naći načina da u ova bremenita vremena prebrode krizu, najtežu od 1995. godine. Veterani Republike Srpske neće zaboraviti svoje heroje i sa pažnjom pratimo sve izjave političara i pojedinaca iz Federacije BiH koji pozivaju i prijete oružanim sukobima - naveo je Mačar.

On je naglasio da nijedan političar iz Republike Srpske nije pomenuo, niti ima namjeru da svoje političke ciljeve ostvaruje oružanim sukobima.

- Očigledno je da se sprema nešto što je nama poznato već duže i nadam se da će Republika Srpska imati snage da izađe iz ove krize. Želimo ukazati Tužilaštvu BiH i tužilaštvima u Republici Srpskoj na ono što se dešava kako u javnim istupima tako i na terenu, gdje snage iz "Patriotske lige" i "Zelenih beretki" već nekoliko mjeseci uvježbavaju blokade puteva u BiH - rekao je Mačar.

On je naveo da je začuđen što Agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-bezbjednosna agencija, te ostali bezbjednosni organi i nadležna tužilaštva do sada nisu reagovali.

Predsjednik Podružnice Istočno Sarajevo Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Radovan Pejić podsjetio je da je Cvijetić zabranio da oružje ulazi u Sarajevo u vremenu kada se kretalo u odbranu otadžbine.

- Zbog toga je bivši sekretar SUP-a BiH smijenio Cvijetića. Međutim, SAO Romanija je rekla "ne" i imenovala ga za prvog ministra unutrašnjih poslova. Cvijetić je do zadnjeg daha bio na liniji odbrane - rekao je Pejić.

On je izrazio zahvalnost što će trg na Sokocu nositi ime Zorana Cvijetića.

Načelnik Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti Zoran Cvijetić poginuo je 11. januara 1994. godine u Lukavici, pogođen snajperskim hicima pripadnika takozvane Armije BiH sa brda Mojmilo.

Cvijetić je bio prvi načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije i prvi ministar unutrašnjih poslova SAO Romanija. Јedan je od osnivača MUP-a Republike Srpske.

Na mjestu njegove pogibije podignuto je spomen-obilježje koje se nalazi pored Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Lukavici.

Od nedavno jedna ulica u Istočnom Novom Sarajevu nosi ime Zorana Cvijetića