latinica  ћирилица
11/01/2022 |  14:40 ⇒ 17:26 | Autor: SRNA

Kovačević: Milan Tepić je heroj za Srpsku i srpski narod

Major Milan Tepić je heroj za Republiku Srpsku i za kompletan srpski narod, to će uvijek biti i nikakve note ni notni zapisi to neće moći promijeniti, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević -
Radovan Kovačević

Komentarišući protestnu notu koju je Hrvatska uručila Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara zbog otkrivanja spomen-ploče Milanu Tepiću u Banjaluci, Kovačević je rekao da je jasno da Republika Hrvatska to vidi potpuno drugačije, možda iz tog razloga što je major Tepić, žrtvujući sebe i svoj život, onemogućio Hrvatsku da dođe u posjed ogromne količine oružja kojim bi ubijali i protjerivali Srbe.

- Bez obzira na sve, razumijemo da se sa Hrvatskom ne razumijemo kada je u pitanju protekli rat. Isto tako, sve ljude koje oni doživljavaju i nazivaju herojima, mi ih doživljavamo isključivo kao notorne i bezočne ratne zločince - istakao je Kovačević za Srpskainfo.

Govoreći o podršci ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković protestima zvaničnog Zagreba, Kovačević kaže da je Turkovićeva postupila suprotno zakonu i Ustavu BiH jer u BiH inostranu politiku kreira isključivo Predsjedništvo BiH, a ministar inostranih poslova samo provodi ono što mu Predsjedništvo da kao nalog.

- Bisera Turković nije imala nikakvo pravo da na taj način odgovori na diplomatsku notu Hrvatske i još jednom je pokazala da nju u njenom političkom djelovanju motiviše isključivo islamski radikalizam i esktremizam i mržnja prema Srbima. Čim negdje vidi srpsko ime, ona se odmah stavi na suprotnu stranu - naglasio je Kovačević.

Ono što je najgore u svemu tome, naveo je on, jeste što se ona i političko rukovodstvo stranke kojoj pripada predstavljaju kao ljudi koji bi željeli da žive sa Srbima.

- Sve što smo vidjeli kao reakcije na 9. janaur, najznačajniji praznik građana Republike Srpske, pokazuje nam da sve ono što Srbi u BiH smatraju svojim, oni mrze i preziru i žele da nestane zajedno sa srpskim konstitutivnim narodom u BiH - zaključio je Kovačević.

Milan Tepić je bio major ЈNA. Za heroja je proglašen zbog odluke da u septembru 1991, zajedno sa sobom, digne u vazduh skladište municije u blizini Bjelovara u Hrvatskoj, ne želeći da ga preda pripadnicima Zbora narodne garde.