latinica  ћирилица
11/01/2022 |  15:53 ⇒ 15:54 | Autor: TANЈUG

Bivši američki komandant: Srbija danas nije kao 1999. godine

Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine, poručio je bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis i dodao da svi na zapadnom Balkanu moraju da rade ujedinjeni i na kompatabilnan način, pri čemu je ključ svega, kaže, u EU.
Zastava Srbije i SAD - Foto: ilustracija
Zastava Srbije i SADFoto: ilustracija

On je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da će biti važno i za Veliku Britaniju, SAD i NATO da imaju zajednički pogled i pristup događajima na zapadnom Balkanu, te istakao da svi imamo interes u stabilnosti i sigurnosti i ekonomskom rastu regiona.

Hodžiš kaže da bi NATO trebalo iznova da ponavlja da je misija Kfora tu da ostane, kao i da je dobro što je prvi put u istoriji misije mađarski general glavnokomandujući, te da Mađarska vidi važnost izgradnje sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li specijalni predstavnici za zapadni Balkan, SAD i EU mogu da sarađuju zajedno, Hodžis odgovara da SAD treba da imaju pravu strategiju za region, kao i da je važno da svi oni budu ozbiljni za evropske integracije i pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju.

Dijalog Beograda i Prištine Hodžis vidi optimistično, ukoliko se liderima pruži šansa da pregovaraju.

- To je važno i mislim da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i drugim nacijama. Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje i ako Zapad nije tu da se takmiči, onda će Kina i Rusija popuniti taj vakuum i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu - ukazuje Hodžis.

Na pitanje kako gleda na današnju Srbiju, ali i njene odnose sa Rusijom, Hodžis izražava vjeru da Srbija danas nije Srbija iz 1999. godine i naglašava da ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i budu prozapadni i moderni, ali i onih koji to otežavaju.

- To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao dio regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vježbama defanzivne industrije - rekao je Hodžis.

On je istakao i da je važno da se lideri sastaju, te na pitanje da li će doći do novog sastanka Kurtija i Vučića, Hodžis kaže da moraju biti zaštićeni od uticaja, pogotovo, kako je rekao, od strane Kremlja, ali i onih unutrašnjih koji, kaže, podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji.

- Ne treba povlačiti crvene linije, ali nam ne trebaju lekcije od onih koje nemaju interesa da Srbija i Kosovo uspostave normalne odnose - rekao je Hodžis.

Naveo je i da su tzv. Kosovske bezbjednosne snage delikatno pitanje za Srbiju i /samoproglašeno/ Kosovo.

- SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani. Istovremeno, Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i ne smanjuje svoju misiju - rekao je Hodžis.