latinica  ћирилица
11/01/2022 |  16:30 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Mazalica: EU glasnim ćutanjem prećutno odobrava prijetnje ratom i uvrede upućene Srbima

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica izjavio je da se stiče utisak da EU glasnim ćutanjem prećutno odobrava prijetnje ratom i uvrede na račun srpskog naroda, ukazavši da je iz Brisela propušteno da se osude sramne uvrede Šefika DŽaferovića koji je srpski narod uporedio sa nacistima, a osuđuje se retorika na proslavi Dana Republike.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Osuđujući nepostojeću, kako kažu, "negativnu i zapaljivu retoriku iz Republike Srpske tokom proslave Dana Republike", EU je još jednom pokazala svoje licemjerje, jer je propustila priliku da osudi sramnu i brutalnu uvredu Šefika DŽaferovića koji je srpski narod uporedio sa nacistima, a defile 9. januara sa maršom Hitlerovih odreda smrti - rekao je Mazalica Srni.

On je istakao da su u defileu povodom Dana Republike dominirali su predstavnici civilnog društva i različitih institucija i javnih ustanova i preduzeća.

- Nigdje nije bilo poziva na rat i sukobe, a kakve pozive i retoriku svakodnevno svjedočimo i imamo priliku čuti od političkih predstavnika Bošnjaka u BiH - napomenuo je Mazalica.

To poređenje, dodao je, utoliko je sramnije s obzirom na žrtve srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i genocid koji su nad Srbima počinili Hitlerovi saveznici, u prvom redu ustaše, kao i pripadnici zloglasne Handžar divizije, koju su dominantno popunjavali upravo DŽaferovićevi sunarodnici.

On je naveo da su Srbi u gubicima pobjedničke vojske u Drugom svjetskom ratu, nad tim nacistima i fašistima koje DŽaferović spominje, učestvovali sa 78 odsto od ukupnog broja poginulih pripadnika NOVЈ u BiH, i ničim nisu zaslužili vrijeđanje bilo koga, pogotovo prećutno odobravanje predstavnika EU koja se navodno zasniva na antifašističkoj tradiciji.

- Selektivne osude Brisela, koji uz nijemo posmatranje i Kjubrikovski rečeno "širom zatvorenih očiju", toleriše ratnohuškačku retoriku iz Sarajeva, a koja je uvijek dolazila i dalje dolazi od strane najviših bošnjačkih predstavnika, za nas su veliko razočarenje - naveo je Mazalica.

Prema njegovim riječima, EU skrštenih ruku posmatra i ne osuđuje izjave da su su Srbi loš i genocidan narod, da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da će Srbi biti protjerani "u drugom poluvremenu", označavajuću ih kao agresore i zločince na spomenicima kulture, uz opštu dehumanizaciju Srba, srpske istorije i kulture.

- Svojim glasnim ćutanjem, stiče se utisak da EU prećutno odobrava prijetnje ratom i uvrede na račun srpskog naroda, a da domet njihovih neopravdanih osuda na račun Republike Srpske nikako ne može da dobaci preko entitetske linije - zaključio je Mazalica.

Portprarol EU Peter Stano ponovio je danas da EU snažno osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku koja je, kako je naveo, korištena na proslavi Dana Republike Srpske, 9. januara.