latinica  ћирилица
11/01/2022 |  17:23 ⇒ 17:28 | Autor: Večernje novosti

Uginuo pacov Magava koji je uspješno otkrivao mine u Kambodži

Pacov Magava, koji je postao poznat po tome što je odlikovan zlatnim ordenom za hrabrost zbog uspješnog otkrivanja mina, uginuo je u devetoj godini.

Magavina “karijera deminera“ trajala je pet godina, a uspješno je njuhom pronašao više od 100 mina i drugih eksplozivnih naprava u Kambodži. On je ujedno i najuspješniji pacov kojeg je za pronalazak mina uvježbala belgijska humanitarna organizacija Apopo.

Riječ je o afričkom džinovskom torbastom pacovu koji je bio u dobrom zdravstvenom stanju sve do vikenda kada je počeo usporavati, više spavati i slabije jesti, a u konačnici je uginuo.

Pacov je uzgojen u Tanzaniji, a godinu dana je proveo u na “obuci“ prije nego je transportovan u Kambodžu. Vjeruje se da u ovoj zemlji ima do šest miliona mina.

Magava je “očistio“ više od 141.000 kvadratnih metara zemljišta, što je jednako 20 fudbalskih terena. Bio je težaj 1,2 kilogram i dug 70 centimetara, ali ipak dovoljno mali i lagan da ne aktivira mine kada je prelazio preko njih. Z

a pretraživanje terena veličine teniskog terena mu je bilo potrebno svega 20 minuta, dok čovjeku s detektorom metala treba između jednog i četiri dana.

Godine 2020. je Magava dobio zlatni orden za hrabrost, a “penzionisan“ je u junu 2021. godine.