latinica  ћирилица
11/01/2022 |  18:28 ⇒ 20:07 | Autor: TANЈUG

Švajcarski list o Srbima: Heroji istorije i sada heroji

Švajcarski magazin Veltvohe, u najnovijem broju, predstavio je Srbe kao herojski narod, koji se žrtvovao za Evropu, navodeći da gotovo nijedna druga evropska nacija u protekle tri decenije nije tako brutalno kritikovana u zapadnoj Evropi, kao što je Srbija.
Srbija - Foto: TANЈUG
SrbijaFoto: TANЈUG

U tekstu pod naslovom "Srbi narod heroja", ovaj nedjeljnik podsjeća da je istorijske nacije puna borbi i gubitaka, a Evropa toj spremnosti Srba na podnošenje žrtava ima mnogo toga da zahvali.

Ukazuje se da je za većinu komentatora, srpski narod glavni uzrok posljednjih ratova na Balkanu, podsjećajući da je, austrijski nobelovac Peter Handke, kada je zatražio pravdu za Srbe, bio izložen pravom "cunamiju" napada, prije svega u Njemačkoj i Francuskoj.

List navodi da mnogi Srbi s pravom imaju osjećaj da nisu shvaćeni i da su ostavljeni na cjedilu, a s tim u vezi navodi se da su Srbi već u Austrougarskoj monarhiji i njemačkom rajhu, pred Prvi svjetski rat, bili prikazivani kao varvarski i gadan narod, kao narod "ubica kraljeva".

Međutim, podsjeća list, mnogi Švajcarci su to vidjeli drugačijim očima, pa se nabrajaju primjeri - bolničarke Luize Probst, koja je tri mjeseca u Beogradu negovala ranjenike, a Srbe opisala kao narod koji se borio za slobodu, predusretljiv i veoma ljubazan, i profesora kriminalistike u Lozani Arčibalda Rajsa koji je na početku Prvog svjetskog rata izvještavao je o neopisivim ratnim zločinima austrougarskih trupa nad Srbima.

List ukazuje i sa Srbi vijekovima žive u ratnom okruženju, na prekretnici između zapada i istoka, pa se čak vraća na Boj na Kosovu, 1389. godine, i podsjeća na žaljenje istoričara Hajnriha Gelcera zbog tadašnjeg gubitka Srba, koje je okarakterisao kao "divan narod, najplemenitijim od svih Slovena".

Podsjeća se i da se nijedna nacija nije duže od Srba borila protiv osmanske vladavine, iako je srpska država na 350 godina nestala sa geografskih karti, ali se zahvaljujući nepokolebljivom djelovanju Srpske pravoslavne crkve, izraženoj privrženosti tradiciji i sjećanjima na ranije herojske epohe Srbi nikada nisu pomirili sa okupacijom.

Podržavajući Austrijance, Ruse i druge u borbi protiv Turka, Srbi su se iz sopstvene snage oslobodili, uz višestruku pobjede nad Turcima, podsjeća list.

Takođe, osvrćući se na Drugi svjetski rat, kada je Njemačka okupirala Srbiju 1941, ukazuje se da su Srbi "Užičkom Republikom", ostvarili prvo oslobađanje jedne teritorije okupirane od strane nacista u Evropi, a srpski narod je sa 1,7 miliona žrtava, odnosno 10 odsto stanovništva, podnio najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu u Јugoslaviji.

Pišući o ratovima tokom kraja 20. vijeka na prostoru bivše Јugoslavije, Veltvohe navodi da su sve strane počinile zločine, i da je etničko nasilje posljedica dugogodišnjoj sporova, progona i zločina na tim prostorima.

List kritikuje to što su za zapad samo Srbi od početka bili agresori i ratnohuškači, te podvlači da je NATO bombardovanje srpskih gradova 1999. i dalje osporavano jer nije bilo mandata UN.

U tekstu se, pak, ističe da je Srbija sada već odavno parlamentarna demokratija, kojoj nisu potrebne lekcije od spolja, a Srbi, koji zive u zemlji i inostranstvu, važe za veoma vredne ljudi, cijenjene, prije svega u nauci.

- Nisu manje moderni i otvoreni od drugih, a mitovi o herojskoj prošlosti su u njihovim životima važni kao što su to i mitovi iz prošlosti za Švajcarce. Odavno su Srbi od heroja istorije postali heroji svakodnevnice - kaže se u tekstu.

Posebnu pažnju Veltvohe je poklonio Nikoli Tesli, za kojeg navodi da ne čudi što danas najveći broj automobila na električni pogod nosi njegovo ime.

List podsjeća da je Tesla rođen u Hrvatskoj, tada dijelu Austrougarske, kao sin pravoslavnog sveštenika i da je on bio pripadnik srpske manjine, koji je puno značaja pridavao herojskim pjesmama, pjesmi i plesu, kao i slavama.

Magazin ističe da je svojim patentima Tesla dao veliki doprinos nauci.

- Možda je, ispred tenisera Novaka Đokovića, Tesla najveći sin moderne Srbije - podvlači Veltvohe.